Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jezírko Škodaland je stále plné vodních parazitů, špatná voda je kvůli fekálnímu znečistění také v Košutce

Kvůli zamoření larvami ptačích motolic, které mohou způsobit plavcům svědivou vyrážku cerkáriovou dermatitidu, je v Plzni uzavřené koupací jezírko v areálu Škodaland. Špatnou kvalitu vody má kvůli fekálnímu znečistění také plzeňské jezírko Košutka.

Horší kvalita vody je kvůli sinicím v oblasti Butova na přehradě Hracholusky, koupání nelze kvůli sinicím a vegetačnímu zákalu rozhodně doporučit ani v přehradě České údolí v Plzni, kde ale není oficiálně provozované koupaliště. Ostatní sledovaná venkovní koupaliště v Plzeňském kraji mají většinou stále ještě dobrou kvalitu vody, vyplývá to ze zjištění Krajské hygienické stanice v Plzni a hydrobiologa Jindřicha Durase, který na vybraných lokalitách kvalitu vody dlouhodobě sleduje.

Centrální plzeňský obvod, jemuž Škodaland patří, jezírko čistí od plžů nakažených cerkáriemi. „Jsou jich zde tisíce a jejich vysbírávání se konalo od 27. června do 11. července a znovu tento ve čtvrtek," řekla mluvčí obvodu Michaela Adámková. „Díky tlakovému vozu na čištění kanalizací od Vodárny Plzeň se podařilo odsát velké množství řas, vodních plžů i kamínků," doplnil Duras. Kromě odsávacího vozu se do jezírka opět ponořil potápěč. Obvod předpokládá, že po dočištění jezírka od plžů a jejich vajíček a po otestování vody dobrovolníky, se jezírko pro veřejnost opět otevře od srpna.

Hracholusky nabízí vynikající podmínky

V kraji nyní nabízí výborné koupání hráz přehrady Hracholusky. „Hracholusky jsou aktuálně na Plzeňsku nejkrásnější koupání, průhlednost vody u hráze jsou skoro čtyři metry a sinice jsou tam sice už přítomny, ale ve velmi malém množství a hluboko pod nějakým hygienickým rizikem," řekl Duras. Dál proti proudu se kvalita vody v přehradě zhoršuje, na Radosti je průhlednost kolem jednoho metru. „Pak dál - silniční most, železniční most, Butov - tam už koupání kvůli sinicím s čistým svědomím doporučit nejde, průhlednost je půl metru," uvedl Duras.

Plzeňský Velký bolevecký rybník má podle něj velmi dobré podmínky, bakteriologicky i chemicky velmi dobrou kvalitu vody, průhlednost skoro tři metry a jen málo vodních rostlin, které by plavcům překážely. Teplota vody dosáhla 27 stupňů. řekl Duras. Koupání bez sinic slibují i ostatní plzeňské rybníky bolevecké rybniční soustavy, průhlednost je v nich nižší, zhruba kolem metru. Hygienici v žádném dalším ze sledovaných koupališť neavizují výrazně zhoršenou kvalitu vody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 3

Štítky kvalita vody, čistota vody, koupání, hydrobiolog, Škodaland, Košutka, přehrada, Hracholusky, sinice, vodní parazit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jezírko Škodaland je stále plné vodních parazitů, špatná voda je kvůli fekálnímu znečistění také v Košutce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.