Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Trojčata rysa červeného úspěšně odchovává plzeňská zoo, babyboom hlásí také u lemurů

Letošní rok je pro plzeňskou zoologickou zahradu vskutku plodný. Chovatelům se daří úspěšně odchovávat trojčata rysů červených. Během prázdnin se koťata pořádně ukážou veřejnosti a prozkoumají venkovní výběh. Doslova babyboom pak vypukl v pavilonu Madagaskar, kde se narodila mláďata hned u pěti vzácných druhů těchto oblíbených poloopic. Do Plzně také přicestovala z pražské zoo roční samice hrabáče kapského.

„V letošním roce se nám narodila trojčata rysů červených. Jde již o pátý odchov současného chovného páru. V poledních letech jsou odchovy pravidelné,“ sdělil mluvčí zoo Martin Vobruba. Na svět přišla rysí mláďata 2. května, přičemž jde o jednoho samce a dvě samičky. „Mláďata jsou zatím s matkou ve vnitřní expozici, návštěvníci je tak nyní spatří pouze tehdy, pokud se oknem ubikace rysata seznamují s okolním světem. V průběhu léta se zařadí mezi vděčné cíle pohledů návštěvníků a objektivů fotografů,“ doplnil Vobruba.

Po sedmi letech čekání se v plzeňské zoo radují z mláděte ohroženého lemura rudobřichého

Velká radost panuje mezi ošetřovateli v pavilonu Madagaskar v plzeňské zoologické zahradě. Na svět tam přišlo mládě lemura rudobřichého. Zatím není jasné, zda se jedná o samce či samičku. U lemurů obecně vypukl velký babyboom a návštěvníci mohou...

Rysy červené chová plzeňská zoo od roku 2006. První mláďata se narodila o rok později. Expozici amerických rysů najdou návštěvníci při cestě do horní části areálu zahrady. Rys červený je kočkovitá šelma, která může v dospělosti vážit až 15 kilo. Přesto patří mezi nejmenší zástupce svého rodu. V Americe je tento druh považován za poměrně hojný a má jen málo přirozených nepřátel. Loví většinou zajíce, drobné hlodavce, vysokou zvěř, ale nepohrdne ani zdechlinou. Po dvouměsíční březosti samice rodí většinou dvě až čtyři mláďata.

Obrovské úspěchy sklízí plzeňská zoo také s odchovem vzácných druhů lemurů. Letos se poprvé po sedmi letech narodilo mládě ohroženého lemura rudobřichého. Návštěvníci mohou pozorovat ale i mláďata u lemurů kata, rákosového, hnědého a límcového.

Tím ale výčet novinek nekončí. Zahrada se nyní pochlubila také výměnou samic hrabáče kapského. Do Zoo Praha zamířila z Plzně šestiletá samice Sabi. V pražském Africkém domě tam utvoří nový chovný pár se čtrnáctiletým samcem Dracem. Naopak směrem do Plzně přijela roční samička Farisa. Společnost bude dělat již dvacetileté samici Curly.

„Tato výměna byla schválena koordinátorem pro evropský chov. V dohledné době v naší zoo hrabáče množit neplánujeme. Proto jsme rádi, že můžeme pomoci programu touto cestou. V evropské populaci je totiž nadbytek samic. Což vede k tomu, že zařízení, která ubytují dvě samice, mají svou důležitou roli,“ zdůraznila ošetřovalelka Kristýna Rothová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, rys červený, lemur rudobřichý, hrabáč kapský, úspěšné odchovy, mláďata, chovatelský úspěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trojčata rysa červeného úspěšně odchovává plzeňská zoo, babyboom hlásí také u lemurů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.