Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do přírodní rezervace u Nýřan dorazil býk zpětně šlechtěného pratura, založí tam nový chov

Dvouletý býk zpětně šlechtěného pratura z Nizozemí doplnil stádo v pastevní přírodní rezervaci Janovský mokřad u dálnice D5 nedaleko Nýřan. Ochránci přírody doufají, že se díky němu podaří založit novou chovnou linii. Rezervaci vytvořil Plzeňský kraj a v současné době tam žije i menší skupina divokých koní. Spatřit tam lze také vzácné ptačí druhy jako je například polák malý, bramborníček hnědý nebo jeřáb popelavý.

„Nově zakládaným rezervacím velkých kopytníků poskytujeme naše nejlepší přírůstky. Jde proto o výrazně kvalitnější zvířata, než která v roce 2015 vytvořila základní chovnou skupinu v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Je velmi důležité, aby se geny zvířat z nově zakládaných rezervací dál podílely na celkovém chovu zpětně šlechtěných praturů v rámci Evropy. Z toho důvodu bylo potřebné vytvořit v Nýřanech chovnou skupinu,“ vysvětluje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila.

Rezervaci divokých koní najdete od roku 2018 také na Šlovickém vrchu u Dobřan. Zubři a divocí koně také spásají plochy v bývalém vojenském cvičišti u Rokycan

Spolu s býkem dorazila do Janovského mokřadu také jalovice pratura. Pro samotný chov není nezbytná, ale velmi pomohla při transportu, který měl díky její přítomnosti hladký průběh. „Společná cesta s jalovičkou, i když byla zvířata umístěna v oddělených sekcích, tak u býka výrazně snížila stres během dlouhé cesty,“ uvedl Dostál. Nákup a transport nových přírůstků pro rezervaci u Nýřan financovala společnost Česká krajina. 

Rezervaci v Nýřanech vytvořil na konci roku 2021 Plzeňský kraj. Ochranářská společnost Česká krajina tam nejdříve poskytla menší skupinu divokých koní a o několik týdnů později také tři samice zpětně šlechtěných praturů. „Příjezdem býka z Nizozemí vznikla v Česku čtvrtá chovná linie zpětně šlechtěných praturů. Dvě jsou v milovické rezervaci, třetí v expozici Živá voda v Modré u Uherského Hradiště a čtvrtá nově v Nýřanech,“ vypočítal Dostál.

Janovský mokřad vyhlásil Plzeňský kraj přírodní rezervací 24. května 2021. Předtím musel vykoupit desítky hektarů pozemků, aby nedošlo k tomu, že rozsáhlé mokřady nahradí pole nebo odpočívadlo pro kamiony. Dnes v tomto unikátní biotopu nenachází útočiště jen divocí koně a pratuři, ale je také důležitou zastávkou několika ohrožených druhů tažných ptáků jako je například polák malý, bramborníček hnědý nebo jeřáb popelavý.

Nýřanská rezervace se skládá z bývalých polí, které rychle zarůstají plevelem a expanzivními druhy trav. Stáda kopytníků je ale dokáží spásat, což by klasickým sekáním šlo jen velmi obtížně. Do budoucna by chtěl Plzeňský kraj ve starší části pastviny vytvořit rozsáhlou periodickou lagunu. Tam by díky spásání mohla vzniknout pestrá potravní nabídka i pro migrující a hnízdící ptáky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Köpping

Štítky přírodní rezervace, Nýřany, ekologie, ochrana životního prostředí, Česká krajina, divocí koně, pratuři, zubři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do přírodní rezervace u Nýřan dorazil býk zpětně šlechtěného pratura, založí tam nový chov  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.