Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Očekávaná bouře na západ Čech naštěstí neudeřila plnou silou. Meteorologové vysvětlují, proč se výstraha nenaplnila

Hrůzné scénáře meteorologů o extrémních bouřkách s obrovskými kroupami a možnými tornády se naštěstí nevyplnily. Hasiči v Plzeňském kraji mají oproti středečním bouřkám na kontě jen zlomek výjezdů. Do páteční 7. hodiny ráno řešili 40 událostí, především šlo o popadané stromy na Domažlicku. Meteorologové se snaží lidem vysvětlit, proč jim předpovědní modely nevyšly. Lidé je ale tentokrát nepranýřují a jejich snahu o co nejpřesnější informování kvitují.

„Výstraha nevyšla tak, jak jsme očekávali. Analyzujeme příčiny. Nicméně hlavním problémem byla asi mocnost zádržné vrstvy, která dovolila spustit konvekci v Bavorsku relativně pozdě. Bohužel iniciace konvekce je při předpovědi bouřek největším oříškem. Navíc chyběla i výraznější podpora střihu větru,“ domnívají se meteorologové.

Na nejčernější scénáře se připravovali nejen obyvatelé západních Čech, ale především hasiči, kterých tuto noc sloužilo mnohem více. Zatímco po bouři, která se přehnala Plzeňským krajem ve středu, nevěděli zasahující hasiči kam dříve skočit a měli 150 výjezdů k likvidaci způsobených škod, ve čtvrtek byla situace klidnější. „Od nástupu čtvrteční bouře na naše území do páteční sedmí hodiny ranní měli hasiči 40 výjezdů. V drtiví většině šlo o odstraňování padlých stromů na komunikace. Nejvíce zásahů bylo na Domažlicku. V Domažlicích jeden strom padl na zaparkovaný automobil, který byl prázdný. Největší událostí byl je zásah na spadané lampy v obci Babylon. Jejich pád způsobil tah kabelu, na který padl strom. Jeden strom odstraňovali hasiči také ve Zbirohu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Po 22. hodině dorazila bouřka do Čech. Například v Aši napočítali pozorovatelé přes stovku blesků za minutu a podobnou situaci hlásili také lidé na Domažlicku. Ve 23.00 přišla bouře i do Klatov. „Blesků bylo hodně, bouřka to byla veliká a pak začaly v jednu chvíli padat i kroupy. Naštěstí to netrvalo moc dlouho. Nakonec napršelo jen deset milimetrů,“ uvedla paní Jindra žijící v centru Klatov.

Lidé to berou s humorem

Na nepřesné předpovědi meteorologů lidé často nadávají. Tentokrát tomu bylo jinak. Český hydrometeorologický ústav sice velmi podrobně informoval o postupujících mracích a snažil vysvětlit všechny možné doprovodné jevy, ale zkrátka to nevyšlo. „Díky vám člověk nezleniví a udržujete nás furt ve střehu. Sousedi ze zahrady uklidili i přišroubovali věci a já odtahala do sklepa všechny truhlíky. Odtočila jsme si kyblíky s vodou, připravila si doklady a jídlo na tři dny, ale aspoň nemusím teď vařit,“ glosovala třeba paní Eva K.

„Je jedině dobře, že výstraha se nenaplnila a nikdo se zdravým rozumem se nebude rozčilovat. Všichni vidíme, že počasí je za poslední roky zcela nevyzpytatelné, ale včera bylo něco hodně jinak, než při běžných bouřkách,“ podotkla Štěpánka V. „Jsem ráda, že jsme tu v Chebu měli jen super podívanou – obloha blikala jako vánoční stromek nejméně dvě hodiny a přišel i silný déšť. A teď jdu ze střešních oken odlepit tu karimatku, kterou jsem prozíravě nastříhala a fortelně přilepila oboustrannou lepícící páskou,“ dodala Lenka N.

„Na bouřku jsme se tentokrát pořádně připravili. Demontovali jsme zahradní houpačku, odstranili z oken i ze zahrady všechny truhlíky i desítky květináčů. Dokonce jsme preventivně uklidili i tři ptačí krmítka. Bouřka nás tentokrát naštěstí těsně minula,“ uzavřela paní Petra z malé obce u Blovic na jižním Plzeňsku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky silné bouřky, předpověď počasí, výstraha, extrémní bouřky, popadané stromy, tornádo, supercela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Mlieko

Ho.no střich větru kdyby to pozorovali pořadně tak by zjistili že nejvice to odneslo Německo , Belgie a Holansko šlo to vrchem do Polska a Čr se to nehorši vyhnulo. jsem večer přišlo jen par blesku a jinak samej chcanec !

Pátek, 23. června 2023, 14:56Odpovědět

Očekávaná bouře na západ Čech naštěstí neudeřila plnou silou. Meteorologové vysvětlují, proč se výstraha nenaplnila  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.