Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Tisícům nemovitostí na západě Čech stále chybí správný vlastník, zřejmě propadnou státu

Bez správně zapsaného vlastníka jsou v katastru nemovitostí v Plzeňském a Karlovarském kraji tisíce pozemků a desítky staveb. Do konce letošního roku mají majitelé poslední možnost se přihlásit o svá práva k těmto nemovitostem. Pokud tak neučiní, propadnou státu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) proto lidem doporučuje, aby se podívali na webové stránky a zkontrolovali, zda jejich předkům nebo jim samotným nepatří něco, o čem dosud ani netuší.

„Nedostatečně identifikovaného vlastníka má nemovitost buď v případě, že nemá zapsaného žádného vlastníka (není zapsána na žádný list vlastnictví), nebo vlastníka v katastru sice zapsaného má, ale zápis neumožňuje jeho dostatečnou identifikaci. Většina zápisů tohoto druhu v katastru nemovitostí pramení ze situace před rokem 1989, kdy se katastr nemovitostí neudržoval řádně a v určitém období dokonce nebyl veden vůbec,“ vysvětluje mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

„Letošní rok je v souladu s občanským zákoníkem posledním, kdy se mohou skuteční vlastníci nemovitostí přihlásit o svá práva. Doporučuji proto všem nahlédnout do seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků na našich webových stránkách a zkontrolovat, zda předkům nebo jim samotným nepatří nemovitost, o které nevěděli,“ upozorňuje generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Pokud tak lidé neučiní, propadne majetek státu. Část ale posléze poputuje do elektronických aukcí.

Úřad se snaží vlastníky dohledat

Vlastníky pozemků se také snaží úřad aktivně dohledat. Dosud se takto podařilo vyřešit v celé ČR bezmála 52 tisíc nemovitostí s nedostatečně identifikovanými vlastníky. Zároveň úředníci zahájili šetření u více než 94 tisíců nemovitostí. Nejčastěji dospěli k zahájení dědického řízení, protože původní vlastník pozemku již nežije. To se týkalo celkem 64 procent řešených případů.

Mnohdy jde o velmi mravenčí práci, která zavede úředníky i daleko za hranice regionu. Příkladem může být jistý pan Václav ze severního Plzeňska, který roky žil v Argentině. „Dále jeho stopy vedly do USA, konkrétně do New Yorku, kde pracoval u jistého Angela Rivase, vlastníka špeditérské firmy. Angelo Rivas neuměl psát, a tak za něj pan Václav podepisoval veškeré dokumenty a po jeho smrti převzal firmu i s jeho jménem. Z pana Václava se rázem stal Angelo Rivas. V rámci soudního řízení bylo prokázáno, že v případě pana Václava a Angela Rivase se jedná o totožnou osobu. Jelikož byl dohledán úmrtní list Angela Rivase, bylo možné i přesně zapsat datum úmrtí pana Václava. Majetek po zemřelém nakonec nabyli jeho dědicové z Plzeňska," popsala Tesařová jeden z kurioznějších příkladů.

Na území Karlovarského a Plzeňského kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 5 918 pozemků a 95 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 4 622 nedostatečně identifikovaných osob. Nejvíce nemovitostí "bez majitele" eviduje úřad na území Plzně, konkrétně jde o 2 824 pozemků a 47 staveb. Také na Klatovsku se nedaří dohledat vlastníky u 2 034 pozemků a 28 staveb. Aktuální seznam nedostatečně identifikovaných vlastníků společně s často kladenými dotazy naleznete na webových stránkách uzsvm.cz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky ÚZSVM, katastr nemovitostí, vlastník pozemku, nemovitosti bez majitele, opuštěné domy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisícům nemovitostí na západě Čech stále chybí správný vlastník, zřejmě propadnou státu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.