Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chybějící úsek mezinárodní cyklotrasy je hotový, milovníci kol mohou opět cestovat o něco bezpečněji

Komfortněji a bezpečněji mohou nyní cestovat cyklisté mezi Rokycany a Klabavou. Opravil se zbývající úsek dlouhý 1,5 kilometru. Náklady se vyšplhaly na téměř šest milionů korun. Slavnostní otevření opraveného úseku se uskuteční cyklojízdou pro širokou veřejnost v sobotu 10. června z Rokycan do Červeného Hrádku.

Jeden a půl kilometru dlouhý úsek mezinárodní cyklotrasy RT3 z Rokycan do Klabavy, který byl ve špatném technickém stavu, je kompletně zrekonstruovaný. Chybějící úsek od dálničního mostu u Rokycan, kolem vodní nádrže Klabava, až k samotné obci Klabava nahradil původní štěrkovou cestu plnou výmolů a nerovností. V rámci investice byl vybudovaná také bezpečnější výjezd do křižovatky se silnicí před Klabavou. Nový úsek navazuje na již existující cyklostezku od Rokycan k dálničnímu mostu. Cyklisté se tedy bezpečně dostanou z Rokycan až do Klabavy. Stavební úpravy, které byly zkolaudovány ve čtvrtek 25. května, financoval dobrovolný svazek obcí Horní Berounka, povodí Klabavy.

„Nový úsek začíná v křižovatce se silnicí III/2327 před obcí Klabava a pokračuje po stávající veřejné účelové komunikaci U Klabavy až pod dálniční most dálnice D5, kde se napojuje na stávající stezku pro pěší a cyklisty. Kompletně se opravil povrch původní účelové komunikace o délce 1517 metrů, nyní má šířku tři metry, stavebně jsme vyřešily také původní nepřehledné vyústění cyklostezky na silnici před Klabavou, kde jsme dobudovali 38 metrů stezky pro chodce a cyklisty. V celé délce nové cyklostezky jsou navrženy výhybny v místech s delším rozhledem,“ vysvětlila manažerka dobrovolného svazku obcí Jana Švandrlíková.

Celkové náklady vyšly na 5,8 milionu korun. Financování projektu podpořili Plzeňský kraj – podpora výstavby cyklostezek, cyklotras a specializované cyklisté infrastruktury v Plzeňském kraji dvěma miliony korun a Ministerstvo pro místní rozvoj, IROP – 32. výzva ITI Plzeň – SC 1.2 Cyklodoprava 3,8 miliony korun.

Cyklostezka bude využívána také zemědělskou technikou pro obsluhu zemědělsky využívaných pozemků a dále pro dopravní obsluhu dálničního mostu a vodní nádrže Klabava.

„Jedná se o mezinárodní cyklotrasu č. 3 z Prahy přes Plzeň, Domažlice až na Folmavu, která prochází naším městem a nyní díky vybudování nové části se zvýší bezpečnost cyklodopravy pro všechny účastníky, a tím zkvalitní a doplní stávající infrastruktura pro cyklisty v Plzeňském kraji,“ řekl Tomáš Rada, starosta města Rokycan.

V roce 2019 vybudoval dobrovolný svazek obcí Horní Berounka prodloužení cyklotrasy RT3 u západního okraje Rokycan podél silnice II/605 směrem ke Klabavě za 6,2 milionu korun. Úsek je široký tři metry a umožňuje smíšený obousměrný provoz cyklistů a chodců. „Přímo v Rokycanech navázal na vybudovanou východní část mezinárodní cyklotrasy u kruhového objezdu v Plzeňské ulici a konec tehdy budovaného úseku byl při nadjezdu II/605 nad železniční tratí Plzeň – Praha. Cyklotrasa značně zvýšila bezpečnost cyklistů i chodců. Součástí projektu bylo veřejné osvětlení a středový zpomalovací ostrůvek, tzv. brána do města. Město nechalo u cyklostezky také vysázet stromy a pás keřů. Stezka vyšla na necelých šest milionů korun včetně DPH. Dobrovolný svazek obcí Horní Berounka získal dotaci přes 4,3 milionu korun z Plzeňského kraje. Zbývající část uhradili členové svazku, podíl Rokycan byl 1,47 milionu korun vzhledem k tomu, že budovaná část ležela v katastru města,“ uvedla Gabriela Šímová z Odboru finančního Městského úřadu Rokycany, která má na starosti dotace.

Již 17. ročník cyklovýletu od Plzně pod Brdy s názvem Z Rokycan do Kyšic slavnostně otevře kromě opraveného úseku u Klabavy opravenou cyklostezku z Kyšic do Červeného Hrádku. Na financování úseku do Červeného Hrádku se podílel Plzeňský kraj, obec Kyšice a Městský obvod Plzeň 4. Start je v sobotu 10. června v 10 hodin z Masarykova náměstí v Rokycanech. V cíli, Hospůdka U Ženíšků v Červeném Hrádku, je zajištěno občerstvení.

V dobrovolném svazku Horní Berounky, povodí Klabavy jsou zapojeny obce Dýšina, Kyšice, Ejpovice, Klabava, Litohlavy, Osek, Kornatice, Raková, Rokycany, Mirošov, Kamenný Újezd, Příkosice, Hrádek, Dobřív, Holoubkov, Medový Újezd, Mýto, Strašice, Cheznovice a Těně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Rokycany

Štítky Rokycany, Klabava, cyklostezka, cyklodoprava, cyklotrasa, Červený Hrádek, trasa, oprava, úsek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chybějící úsek mezinárodní cyklotrasy je hotový, milovníci kol mohou opět cestovat o něco bezpečněji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.