Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Veterináři odhalili v přírodní rezervaci na Plzeňsku nákazu ptačí chřipky, uhynulo tam osm racků

Testy v laboratořích potvrdily výskyt viru ptačí chřipky u osmi uhynulých racků chechtavých nalezených v přírodní rezervaci Nový rybník na Plzeňsku. Státní veterinární správa (SVS) z toho důvodu vydala několik doporučení pro chovatele, jelikož se oblast 10 kilometrů od místa nálezu považuje za rizikovou a hrozí nebezpečí zavlečení nemoci do chovů drůbeže.

Dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR se objevilo na konci prosince loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde veterináři museli zklikvidovat 750 tisíc nosnic. Do kafilerie zamířilo i zhruba sedm milionů vajec. V dubnu letošního roku se chovateli podařilo obnovit chov v jedné ze tří hal.

„Chovatelům doporučujeme důsledné dodržování opatření biologické bezpečnosti ve svých chovech, zejména aby chránili chované ptáky před kontaktem s volně žijícími ptáky, kteří jsou zdrojem této nákazy,“ uvedli veterináři.

V případě, že zjistí zvýšené úhyny domácí drůbeže, nebo změny v jejich zdravotním stavu, je potřeba vše oznámit na Krajskou veterinární správu SVS pro Plzeňský kraj. Veterináři také žádají, aby lidé i v případě nálezu pěti a více uhynulých ptáků ve volné přírodě kontaktovali veterinu a s mrtvými opeřenci nemanipulovali.

Zvířata infikovaná virem ptačí chřipky jsou otupělá a mají načepýřené peří. Jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže a jsou apatická. Problémy mají i s příjem potravy. Vejce nakažené drůbeže jsou deformovaná a mají tenkou skořápku. Nákaza se vyskytla už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě, divoké kachny nebo právě racky.

Lidé se mohou virem nakazit pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich výkaly. První zdokumentovaný přenos viru H5N1 na člověka sahá do roku 1997, kdy se v Hong Kongu nemocnění projevilo u 18 lidí, z nichž šest zemřelo. Přenos nákazy z volně žijícího ptáka na člověka dosud nebyl zaznamenán.

Ohodnoť článek

Foto Ondřej Ryška (Česká společnost ornitologická)

Štítky ptačí chřipka, virus ptačí chřipky, racek chechtavý, přírodní rezervace, úhyn ptáků, SVS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři odhalili v přírodní rezervaci na Plzeňsku nákazu ptačí chřipky, uhynulo tam osm racků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.