Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

VIDEO: Zahraniční řidiči kamionů předjížděli na dálnici D5 a způsobili kolony, hrozí jim zákaz řízení

, aktualizováno 16. května 2023, 13:20

Situace, kdy jeden kamion předjíždí na dálnici jiný nákladní vůz, je poměrně častý jev. Řidiči takto velmi riskují, a především zdržují ostatní. Tyto případy se nevyhýbají ani dálnici D5, kde policisté v posledních dnech řešili hned dva cizince, kteří neuváženým manévrem způsobili menší dopravní kolaps.

Zákaz předjíždění pro velká nákladní auta platí v Česku na více než 140 místech, hlavně na dálnicích. Šoférům může policie udělit tučné pokuty a v některých případech hrozí i zákaz řízení. To ostatně teď hrozí dvěma cizincům, kteří takto hazardovali na dálnici D5.

„První přestupkové jednání zadokumentovali policisté na dálnici D5 ve směru na Rozvadov. Pětatřicetiletý cizinec předjížděl s nákladní soupravou v levém jízdním pruhu jinou nákladní soupravu. Za tímto řidičem se během dvoukilometrového předjíždění utvořila kolona nejméně 13 vozidel. Policisté řidiče zastavili, sepsali s ním oznámení o přestupku a po uhrazení kauce šesti tisíc korun, mohl řidič pokračovat dál v jízdě,“ uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

O pouhý jeden den později dopravní policisté zastavili dalšího pětačtyřicetiletého cizince, který jel ve směru na Prahu. Opět v délce dvou kilometrů předjížděl v levém jízdním pruhu pomaleji jedoucí náklaďák. „Policisté s řidičem nákladní soupravy sepsali oznámení o přestupku.V obou případech za přestupkové jednání hrozí řidičům zákaz řízení motorových vozidel,“ dodala mluvčí.
 

Palubní kamera zachytila děsivé předjíždění řidiče kamionu přes plnou čáru, policisté si na něj počkali

Naprosto šílenou jízdu předvedl řidič kamionu jedoucí po velmi frekventované silnici I/20 od Plzně na České Budějovice. Kamera ve vozidle, které jelo za kamionem zachytila hned na dvou místech jeho nebezpečné předjíždění. V jednom případě kamion...

Tyto situace jsou bohužel velmi častým jevem a řešení těchto přestupků je velmi zdlouhavé. Změnu by ale mohla přinést novela silničního zákona, která by umožnila řešit tyto události příkazem na místě. Zjednodušeně řečeno by v těchto případech platilo pravidlo "dvakrát a dost" a ve správním řízení by mohly padat pokuty až 25 tisíc korun. Dnes je maximální výše pokuty deset tisíc korun. Plošný zákaz předjíždění kamionů ale není ve hře, aktuálně toto nařízení platí na 145 místech. Je ale možné, že zákazové značky přibydou na dalších místech.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky doprava, kamiony, předjíždění na dálnici, D5, zákaz řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Hrdlička

Už dnes nesmí na dálnici předjíždět, pokud omezí jiné řidiče (viz § 36/4 "Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy."), a je to přestupek dle § 125c/1f) bod 7 se zákazem činnosti, co Vy na to? :-) Zjistěte si nejdřív fakta, než něco píšete.

Pondělí, 15. května 2023, 23:09Odpovědět

VIDEO: Zahraniční řidiči kamionů předjížděli na dálnici D5 a způsobili kolony, hrozí jim zákaz řízení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.