Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Brdech vzniklo 16 tůní, pomohou zadržet vodu v krajině a poskytnou útočiště živočichům i rostlinám

Šestnáct tůní s plochou do 180 metrů čtverečních nově vybudovali správci Vojenských lesů a statků ČR (VLS) ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR v Chráněné krajinné oblasti Brdy. Účel je prostý. Malé vodní plochy pomáhají zadržet vodu v krajině a vytváří podmínky pro život rostlin i živočichů.

„Tvorba brdských tůní je součástí našeho podnikového programu Živá voda VLS, kterým se v době klimatických změn snažíme v krajině zadržet vodu a vytvořit tak příznivé podmínky pro rozvoj biodiverzity. Jeho cílem je budování a obnova malých vodních nádrží a rybníků v lesích, snažíme se ale zaměřit také na menší vodní stavby jako jsou napajedla pro zvěř a právě tůně,“ vysvětluje ředitel VLS Roman Vohradský.

VLS se jako správce Brdské vrchoviny snaží s ochránci přírody tůněmi maximálně prošpikovat brdské hvozdy  již od roku 2018. Po padrťských pláních, Baštině, Pource a dalších lokalitách se vloni zaměřili na okolí brdského vrchu Špičák a lokalitu kolem Jineckých hřebenů a přírodní rezervace Koníček, která je však součástí veřejnosti nepřístupného Posádkového cvičiště Brdy. Jde o malé jednoduché vodní plochy od 60 do 180 metrů čtverečních bez hrází a výpustí. Vznikají v místech, kde jsou pro ně vhodné podmínky.

Armádní pyrotechnici se pustí do očisty Brd, práce budou probíhat nedaleko Padrťských plání

Další fáze pyrotechnické očisty v Brdech začne hned po prodlouženém víkendu v úterý 9. května. Práce v režii armádních pyrotechniků z 15. ženijního pluku v Bechyni se tentokrát budou týkat brdského vrchu Kočka nedaleko Padrťských plání. Vojenské...

 

„Je to vlastně jednouchý způsob, jak vytvořit malou vodní plochu v místech, která jsou zamokřená, mají vysokou hladinu spodní vody či jsou v místech s nepropustným podložím, jež zadržuje srážky. Tůň se pak postupem času vlivem svého stáří mění v bažinku a opět v zamokřenou plochu, tím, jak zarůstá vegetací a ztrácí se volná vodní hladina,“ přibližuje ředitel brdské divize VLS David Novotný.

Tůňky navíc poskytují kýžené útočiště řadě rostlinám a živočichům, především obojživelníkům a hmyzu. „Na rozdíl od budování lesních nádrží či obnovy rybníků je hloubení tůní nenáročnou investicí. Náklady na 16 tůní v loňském roce nepřesáhly 90 tisíc korun. Určitě proto chceme v jejich budování v Brdech i nadále ve spolupráci s AOPK pokračovat i v dalších letech. Tvorba tůní je také součástí našeho plánu na přechod k přírodě blízkému lesnickému hospodaření v Brdech“ dodal Novotný.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky životní prostředí, zadržování vody v krajině, Brdy, tůně, CHKO Brdy, VLS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brdech vzniklo 16 tůní, pomohou zadržet vodu v krajině a poskytnou útočiště živočichům i rostlinám  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.