Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Přístup kraje k rekonstrukci městských lázní kritizují další odborníci, přímé zadání zakázky je dle nich chyba

Nová galerie, která by měla vzniknout v prostorách zchátralých lázní v srdci Plzně, si zaslouží kvalitní řešení, což se neobejde bez veřejné soutěže. To je stanovisko České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Podobně jako téměř čtyřicítka architektů z Plzeňska kritizují postup Plzeňského kraje, jenž v této záležitosti postupuje metodou Design & Build (navrhni a postav) a zakázku za dvě miliardy chce svěřit napřímo jednomu zpracovateli. Kraj podle svého vedení ale postupuje přesně podle zákona.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

„Metoda Design & Build se aplikuje spíše na dopravní, liniové stavby, kde jsou uživatelské a technické parametry jednoznačně definovatelné. Podle našich zkušeností se rozhodně nehodí na záměry, které mohou mít celou řadu možných technických, provozních i estetických řešení. Vzhledem k tomu, že výsledná stavba bude významně ovlivňovat život města a provozní náklady mohou významně zasahovat do rozpočtu samospráv, bylo by vhodné, aby všechna možná řešení byla podrobně posouzena nezávislými odborníky,“ uvedl předseda ČKAIT Robert Špalek.

Podle něj by bylo mnohem vhodnější použít některou z forem soutěží, které v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek zaručují nalezení nejvýhodnějšího řešení.

„Pouze tyto postupy zadávacího řízení umožní zadavateli odborně porovnat a posoudit variantní řešení, jsou zárukou transparentního a efektivního výběru nejlepšího z přihlášených návrhů. Zvláště jde-li o tak významný městský prostor a záměr ovlivňující podobu Plzně a život ve městě na další dlouhá desetiletí,“ podotýká Libor Kubát, předseda Komise pro zákon o zadávání veřejných zakázek ČKAIT.

Přes tři desítky architektů, stavebních inženýrů a dalších lidí z oboru tepou v otevřeném dopisu vedení Plzeňského kraje kvůli městským lázním v srdci Plzně. Vadí jim především to, že v rámci obnovy této chráněné památky neproběhne...

Dle Kubáta by na prvním místě měl být zájem vytvořit kvalitní stavbu, jejímž nezbytným podkladem je vždy kvalitní a dobře zpracovaná projektová dokumentace. Obdobně přitom hovoří i bezmála čtyřicítka architektů, stavebních inženýrů a dalších lidí z oboru. V otevřeném dopise adresovaném vedení Plzeňského kraje kritizují také to, že z největších staveb kraje za dvě miliardy korun svěří napřímo architektce Evě Heyworthové. 

Vedení kraje: Postupujeme přesně podle zákona

„Je to názor části odborné veřejnosti, nejsou tam zastoupeni všichni architekti. Ale my postupujeme jednoznačně podle podle zákona a pravidel, která jsou," reagoval hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj jde o odbornou diskusi. Kraji se ukázalo jako nejefektivnější využít na tento typ rekonstrukce metodu Design & Build, uvedl. Hejtmanství názor projektantů respektuje, ale považuje Evu Heyworthovou za velmi renomovanou architektu, která s týmem připraví kvalitní podklady pro veřejnou zakázku. „Navíc spolupracuje s plzeňským Janem Soukupem," podotkl hejtman.

Soukupův tým projektoval renovace zásadních památek v regionu i přestavbu pro bývalého majitele lázní, který je loni prodal kraji. Vítězný dodavatel přestavby si bude také vybírat architekta, řekl Špoták. Hejtman předpokládá, že soutěž bude jedním z hlavních témat červnového zastupitelstva kraje, které bude informovat o postupu prací. 

Kraj chce za 1,5 až dvě miliardy korun přestavět bývalé lázně u centra Plzně na multikulturní centrum, má tam být zejména Západočeská galerie, dále sál, klubovny a kanceláře pro krajské i neziskové organizace. Na letošek už má hejtmanství v rozpočtu 100 milionů korun na přípravné a bourací práce. Památkově chráněné lázně jsou z roku 1931.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, otevřený dopis, veřejná soutěž, historická památka, ČKAIT, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístup kraje k rekonstrukci městských lázní kritizují další odborníci, přímé zadání zakázky je dle nich chyba  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.