Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Před 92 lety šokovala Klatovsko smrt dvou bratrů, našli je s prostřelenou hlavou a dopisy na rozloučenou

K obrovské tragédii došlo na konci dubna v Mochtíně zhruba šest kilometrů od Klatov. Podle vyprávění svědků se tam nad ránem ozvaly dva výstřely. První zasáhl do spánku sedmadvacetiletého Matěje, druhá rána směřovala do úst jeho o pět let mladšího bratra Rudolfa. V kapse každého z nich byl dopis na rozloučenou. Místní začali okamžitě spekulovat, proč se dva na první pohled bezproblémoví mladíci rozhodli pro odchod ze světa.

Ten večer a noc na 29. dubna 1931 navštívili bratři Teršovi minimálně dva hostince. Z toho posledního odcházeli v půl třetí ráno. Atmosféra byla veselá a nic nenaznačovalo tomu, že se schyluje k rodinnému neštěstí. Kolem páté hodiny ráno se však ozvaly dva výstřely. Těla bratrů našel cestou do práce místní dělník. Matěj byl střelen do pravého spánku, Rudolf do úst.

Celá obec byla rázem na nohou. Dvojnásobná vražda, volali lidé. Brzy se ukázalo, že jde o dvojnásobnou sebevraždu. „Kromě bubínkového revolveru ráže 6,2 byly na místě činu, jen 200 kroků od rodného domu obou bratrů, nalezeny dva dopisy. Jak se brzy ukázalo, dopisy na rozloučenou,“ popisuje v knize Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa ředitel Státního oblastního archivu v Plzni Karel Řeháček.

Bratři Teršové po svém dobrovolném odchodu ze světa, reprofoto z knihy Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa

Ani to místní obyvatele neodradilo od spekulací. Šuškalo se například o tom, že měli dluhy. Pravdu brzy odhalil četnický strážmistr Karel Sichrovský, který se na stanici začetl do dopisu staršího z bratrů.

,,Drazí rodiče! Odpusťte mi, že jsem to udělal, nelze jinak. Nemyslete si, že to dělám kvůli někomu, vždyť jste se mnou zacházeli dobře. Mne svět mrzel už dávno, ale nedělal jsem to kvůli vám, ale teď už déle čekat nebudu. Děkuji vám za všecko dobrý, co jste mi udělali, které vám už nemohu oplatit. Dělám to kvůli tomu, že mám přesvědčení, že bych na chalupě hospodařit nemohl, bylo by mi líto, že tatínek nashromáždil svou pílí za celý život, že já bych prohospodařil," svěřoval se v dopise sedmadvacetiletý Matěj.

Stavbu naší nejstarší přečerpávací elektrárny pod šumavským Černým jezerem doprovázely tragické nehody

Šumavské Černé jezero se může pyšnit technickým unikátem. Přečerpávací vodní elektrárnou, která v roce 1930 vznikla jako první v Čechách a jednalo se o zázrak techniky. Ačkoli si tehdejší projektanti počínali velmi nadčasově, nevyhnuli se...

Dále přiznal, že měl problémy s alkoholem. „Celý týden jsem šetřil, a když jsem přišel do hospody, tak jsem to utratil. Tak jsem si myslel, mám se doma trápit, raději zemři, když neumíš žít. Na řeči nedejte, odcházíme zvesela, vy jste mně ani Rudolfovi neublížili nikdo. Snažil jsem se šetřit, ale nešlo to, tak co je do mne. Tak můj život neoplakávejte, vždyť až ukončíte vy zdejší cestu životem, sejdeme se na druhý straně. Dluhy nemám nikde žádný, tak za mě nebudete nikde nic platit,“ ukončil Matěj svůj dopis.

Vyšetřovatelé dále zjistili, že si bratři o den dříve koupili v Klatovech revolver. Odpoledne poseděli v hospodě, kde každý sepsal dopis na rozloučenou. Napoledy je viděli naživu na májové zábavě v Mlázovech. „V dopisech vyjádřili touhu být pohřbeni 1. května. Rodiče jejich přání vyslyšeli a toho dne, hodinu před polednem, se na hřbitově v nedalekých Kydlinách konaly dva pohřby. Prvomájové, přesto velice smutné,“ uzavírá historik.

Článek vznikl ve spolupráci s nakladatelstvím Starý most. Další informace z historie našeho regionu metropole se můžete dočíst v knize „Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa“.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com | Zdroj Nakladatelství Starý most

Štítky historička, vražda, kriminální případy, sebevražda, rodinný tragédie, historie, Starý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 92 lety šokovala Klatovsko smrt dvou bratrů, našli je s prostřelenou hlavou a dopisy na rozloučenou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.