Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

FOTO: Nadšenci staví každý rok veselé májky, před hospodou v minulosti vztyčili obří prak i ikonickou paštiku

Natažený prak, gigantické lízátko, legendární paštika nebo rozlitá plechovka s pivem, na kterém si pochutnává přerostlá vosa. To je skromný výčet originálních májek, které staví nadšenci z malé vsi na severním Plzeňsku. Tuto rozvernou tradici místní milují a přespolní mohou jen s napětím čekat, co si tam zase vymyslí.

„Je to už hrozně dávno, ale začalo to u našeho hospodského, který vždy nadával, že je ta májka moc nízká nebo moc křivá. Tak jsme si řekli, že na truc uděláme borovici. Ve výsledku z toho byla taková štětka a ujalo se to. Od té doby jsme si začali vymýšlet různé kraviny. Samozřejmě se na to lidé pokaždé těší, takže se to snažíme ozvláštnit a každý rok to někam posunout,“ vysvětloval před časem Plzeňské Drbně František Valeš, zakladatel Společenstva vykalenejch hřebíků, které má celou tuto taškařici na svědomí.  


Někdy se námětem stanou i politici. Například v roce 2016 se na májku se zavěšenými rudými trenkami sápal bývalý prezident

Na originálně pojatou májku jste mohli v Chotiné narazit už v roce 2000. Od té doby se tam objevilo například čapí hnízdo, palma, eroticky laděný posed s poselstvím „máj – lásky čas“ a velmi úspěšná byla i májka Májka, která proslavila malou vísku i za hranicemi regionu. „Nápadů máme pořád hodně, ale musíme se také řídit tím, co jsme schopni vyrobit. S polepy na plechovku piva nám pomáhal grafik a byl to asi i náš nejnákladnější kousek,“ prozradil Valeš. 

Skoro se až nabízí myšlenka, jestli to celé není promyšlený strategický tah, aby májku z čirého obdivu nikdo ze sousední vesnice nepřišel podříznout. Ovšem i kdyby to někoho napadlo, nepochodil by. Májku tu hlídají zuby nehty. A jaká bude letos? To se přijeďte podívat, autoři to totiž nikdy předem neprozrazují. Pokud to ale nestíháte, nemusíte mít obavy. Májka tu totiž stojí po celý rok.

V předvečer prvního května se stavěl máj a dodnes je v téměř každé vesnici na začátku května vidět krásná májka, symbol jara. Stejně starou tradicí jako stavění májky (doklady o tomto zvyku jsou již z 15. století) je nejspíš i její kradení přespolními sousedy. Mnohdy se kvůli tomu i dnes strhne pořádná rvačka. Dříve mládenci navíc stavěli menší májky, ozdobené břízky, před domy svých dívek.

FOTOGALERIE: Unikátní májky v Chotiné

Sobota, 29. dubna 2023, 07:01

Rok 2024, foto: Radek Přibyl
Rok 2023, foto: Radek Přibyl

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Společenstvo vykalených hřebíků

Štítky májka, Chotiná, originální májka, tradice, první máj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nadšenci staví každý rok veselé májky, před hospodou v minulosti vztyčili obří prak i ikonickou paštiku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.