Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Konvoj desítek historických vozidel se vydal na svou cestu směrem na plzeňské Slavnosti svobody

Konvoj téměř třicítky historických vozidel a motocyklů americké armády v pátek projel centrem Prahy, aby tak připomněl 78 let od konce druhé světové války. V ulicích ho vítali nadšenci v dobových uniformách i náhodní kolemjdoucí. Z hlavního města bude konvoj pokračovat do Plzně, kde už v pátek 5. května vypuknou velkolepé Slavnosti svobody, které patří mezi největší v Evropě.

Autentické vozy bohatě zdobené květinami se ráno shromáždily na náplavce u Kampy. „Jezdíme takhle každý rok. Chceme americkým vojákům, kteří naší zemi osvobodili, vzdát úctu," řekl jeden z účastníků. Konvoj poté zamířil k budově velvyslanectví USA na Malé Straně, kde na něj čekala také kapela s živou hudbou.

FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022

Neděle, 8. května 2022, 14:11

FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022
FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022

„Dnes vzdáváme čest statečným mužům a ženám, Čechům, Američanům a dalším, kteří odvážně bojovali proti útlaku a pronásledování. Slavnostně vzpomínáme na ty, kteří v rámci tohoto boje přišli o život, ať už jako vojáci nebo civilisté a také oslavujeme vítězství našich společných hodnot, svobody, otevřenosti, tolerance a důstojnosti pro všechny," uvedl americký velvyslanec Bijan Sabet.

Zároveň připomněl válečný konflikt na Ukrajině. „Jsme svědky dalšího pokusu diktátora vnutit svou vůli svobodným lidem v Evropě. A stejně jako v roce 1945 nesmí tento pokus uspět. Češi a Američané vědí, co je v sázce. O svobodu je třeba neustále pečovat, je třeba ji chránit, je třeba ji bránit," dodal.

Podle organizátora Mirko Trubka se letos Konvoj svobody koná již podevatenácté. Navazují na něj jízdy jednotlivých klubů vojenské historie po trasách spojeneckých armád při osvobozování, uvedl. Zrekonstruované historické vozy podle něj mají hodnotu několika milionů korun.

Velkolepé Slavnosti svobody se v Plzni letos poprvé uskuteční bez veteránů z USA a Belgie

Květnové oslavy konce druhé světové války budou letos v Plzni trochu jiné. Osvobození americkou armádou si letos nepřijede připomenout například oblíbený veterán George Thompson, který letos oslaví již devětadevadesáté narozeniny. I tak se ale...

Oslavy tradičně vyvrcholí Slavnostmi svobody v Plzni, kterými si město posledních více než 30 let připomíná konec druhé světové války a své osvobození americkou armádou. Mezi 5. a 8. květnem akce nabídne bohatý vojensko-historický a kulturní program, který zahrnuje také výstavy, koncerty či pietní akty. Letošní ročník ale bude o poznání jiný. Kvůli svému pokročilému věku nedorazí oblíbení veteráni.

„Plzeň je mým druhým domovem. K Česku jsem měl vždy blíž než většina Američanů. Vyrůstal jsem v Kansasu a mí kamarádi na střední škole se jmenovali Havel a Černý. Všichni mí přátelé na střední škole pocházeli z Čech. Nikdy jsem je neslyšel mluvit česky, ale byli to moji nejlepší kamarádi. Jak jsem již zmínil, Plzeň je můj druhý domov. A proto, kdybych se měl kdy stěhovat, byla by Plzeň jasnou volbou. Všichni lidé mě tu milují a já miluji je,“ vzkázal Plzeňanům George Thompson, který se loni v rámci Konvoje svobody svezl dokonce na tanku. Letos se přehlídka historický vozů uskuteční neděli 7. května, nad Plzní taktéž proletí dobové letouny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Velvyslanectví USA v Praze

Štítky Slavnosti svobody, konvoj svobody, oslavy osvobození, konec druhé světové války, americký velvyslanec, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konvoj desítek historických vozidel se vydal na svou cestu směrem na plzeňské Slavnosti svobody  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.