Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Do sedmi let bude český pracovní trh potřebovat 300 000 pracovníků z ciziny, podle ministra by mohlo jít o Ukrajince nebo Filipínce

Zhruba 300 000 pracovníků navíc bude potřebovat tuzemský pracovní trh do roku 2030 s ohledem na vývoj ekonomiky a potenciál českých firem. Uvedl to v pátek při návštěvě Plzeňského kraje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V rámci republiky ale nebude možné tuto poptávku pokrýt a bude potřeba se více poohlížet po jiných státech. Podle ministra je důležité, aby se oslovovali lidé ze zemí, které jsou nám kulturně a hodnotově blízké, třeba Ukrajinci.

„Český pracovní trh bude potřebovat do roku 2030 navíc zhruba 300 000 pracovníků, které nejsme schopni pokrýt ze svých přirozených demografických zdrojů. Je tedy evidentní, že buďto tyto lidi dokážeme na náš pracovní trh získat ze zemí, které pro nás jsou bezpečné, kulturně a hodnotově blízké. Nebo je neseženeme a nevyužijeme tak naplno potenciál naší ekonomiky a odvodu sociálního a zdravotního pojištění či daní do českého rozpočtu,“ řekl dnes novinářům Marian Jurečka.

Vláda má podle Jurečky dokonce několik vytipovaných zemí, u nichž vědí, že se jejich občané dokáží u nás dobře integrovat a zároveň nepředstavují bezpečnostní riziko. „Jsou to například země bývalého Sovětského svazu, nejčastěji se jedná o Ukrajince. Je potřeba hledat efektivnější a rychlejší cesty s podobně kulturně a hodnotově blízkými zeměmi, abychom dokázali tyto pracovníky přijímat ve zjednodušenějším systému, než je to teď. Dnes jsem při cestě do Plzeňského kraje navštívil několik firem a velmi často zmiňovali, že tam pracují lidé z Filipín. Je to křesťanská země, jsou to lidé, kteří vyznávají stejné hodnoty a principy a je to třeba jedna ze zemí, kde se budeme snažit získat lidi pro český pracovní trh,“ popsal ministr.

„Uprchlíci z Ukrajiny jsou jednoznačným přínosem.“

Od začátku války na Ukrajině do 1. dubna letošního roku vydalo ministerstvo vnitra celkem 504 107 dočasných ochran. Aktuálně se na území České republiky nachází 325 742 osob s dočasnou ochranou. Zhruba jedna třetina osob se vrátila zpět na Ukrajinu. Podle ministra Mariana Jurečky jsou příchozí Ukrajinci jednoznačným přínosem pro českou společnost.

„Uvědomme si, že posledního půl roku pracuje na českém pracovním trhu zhruba 95 tisíc ukrajinských uprchlíků. To je opravdu skvělé číslo. Naprostá většina z nich je v zaměstnaneckém poměru a tím pádem odvádí plné pojistné do českého systému. Za loňský rok je odhad, že tito lidé přispěli do státního rozpočtu částkou osm miliard korun. Tito lidé nevzali nikomu v Česku práci, a naopak posílili naši ekonomiku a mnoho firem avizuje, aby tito lidé tady měli možnost tu zůstat a pracovat i v budoucnu, pokud o to projeví zájem,“ uzavřel ministr.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Marian Jurečka, zahraniční pracovníci, pracovní trh, pracovníci z cizinci, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do sedmi let bude český pracovní trh potřebovat 300 000 pracovníků z ciziny, podle ministra by mohlo jít o Ukrajince nebo Filipínce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.