Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Bavorsko usnadnilo odstřel vlků, platí zásada jednoho roztrhaného zvířete

Bavorsko od května výrazně usnadní odstřel zákonem chráněných vlků, kteří napadnou chovy zvířat. Bavorský premiér Markus Söder na dnešní tiskové konferenci řekl, že odlov bude vycházet ze zásady "jedno roztrhané zvíře a dost". Bavorské nařízení je považováno za kontroverzní, ostře proti němu vystupují ochránci přírody, vyloučeny tak nejsou žaloby. S tím ale Söder počítá.

Rozvolnění podmínek pro odstřel je reakcí na četnější útoky vlků v poslední době. Söder dnes navštívil obec Oberaudorf v Předalpí na jihu Bavorska, kde si místní na řádění vlků stěžují. Podle premiéra vlci do zemědělské krajiny nepatří a stávající opatření v podobě plotů a hrazení nejsou nedostatečná, proto je třeba přistoupit k regulaci těchto šelem.

Vědci zmapovali 24 vlčích teritorií, šelmy se pohybují hlavně v příhraničí

V České republice přibylo vlčích teritorií. Díky výzkumu se jich loni podařilo zmonitorovat celkem 24. Většina lokalit, kde se vlci pohybují, se nachází v příhraničí. To platí například pro Národní park Šumava. I přesto, že se populace vlků...

„Nyní bude možné vlky lovit v celém regionu," řekl Söder o novém opatření. To vychází, jak Söder řekl, ze zásady jednou a dost. Jakmile vlk v některé oblasti zabije hospodářské zvíře, bude ho možné rychle odstřelit. Lovci navíc nebudou muset pátrat po konkrétním vlku, který za roztrháním zvířete strojí. V minulosti přitom bylo běžné, že vlka lovci hledali i podle rozboru DNA.

Zdlouhavost současného postupu Söder kritizoval, protože podle něj není možné čekat pět či šest týdnů na posudek o tom, který vlk je ten špatný. „To je mimo realitu a veškerou praxi. Jednou jsme měli případ, kdy ten vlk nakonec nebyl u nás. Tuším, že byl přejet v Česku," uvedl. „Musíme jednat rychle a důsledně," dodal o odstřelu vlků.

Vlci roztrhali deset selátek na šumavské ekofarmě, matka tam učila lovit své mládě

Celkem deset 14 dní starých selátek maďarského plemene Mangalica roztrhali vlci v ohradě na šumavské Ekofarmě Svinná, nedaleko od Javorné na Klatovsku. Do výběhu chráněného elektrickým ohradníkem se podle stop ve sněhu dostala zřejmě vlčice se...

 

Söder odkazem na Česko zmínil případ z loňského roku, kdy se mezi správou a ochránci vedly soudní spory o odstřel jednoho vlka v Horním Bavorsku. Později se ale ukázalo, že hledaný vlk je dávno mrtvý, neboť ho v Česku srazilo auto.

Spolkový úřad pro ochranu přírody (BfN) loni v listopadu ve výroční zprávě oznámil, že populace vlků se v Německu rozrůstá. Úřady v období let 2021 a 2022 evidovaly celkem 161 smeček, v nichž žije nejméně 1175 jedinců. Zvyšuje se i počet případů, kdy vlci napadají hospodářská zvířata. Podle dostupné bilance bylo v roce 2021 zaznamenáno 975 takových útoků, při kterých uhynulo, případně bylo zraněno 3374 hospodářských zvířat, především ovcí či koz. O rok dříve to bylo 942 útoků.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vlk evropský, výskyt vlka, odstřel vlka, Bavorsko, útok vlků, hospodářská zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Z bavorského přístupu by si měli vzít příklad naši zapálení ochránci přírody. V Bavorsku odstřelí vlka poté, co vlk zardousí jedno zvíře např. z chovu ovcí, zatímco u nás dosahuje počet stržených ovcí desítky a nic se neděje, všechno je v pořádku. Chovatelé hospodářských zvířat musí s vysokými náklady pořizovat vysoké nepodhrabatelné ploty a za jim způsobené škody dostanou směšnou kompenzaci, která zdaleka nepokryje ceny utracených chovných zvířat o nákladech na ploty a jiná opatření nemluvě. Takto vynaložené náklady by měli hradit milovníci divokých šelem stejně jako škody způsobené například rychle se množícími bobry. Tzv. ochránci přírody nacházejí uspokojení v tom, že po území státu se potulují šelmy a jiná škodlivá zvířata a škody (včetně vynaložené práce na jejich odstranění) hradí poškození chovatelé.

Čtvrtek, 27. dubna 2023, 08:30Odpovědět

Bavorsko usnadnilo odstřel vlků, platí zásada jednoho roztrhaného zvířete  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.