Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Za černé skládky už padají první pokuty. Radnice doufá, že konečně zatočí s odpadky v ulicích

Západočeskou metropoli dlouhodobě trápí černé skládky a odpadky v ulicích, které tam nechávají neukáznění obyvatelé. Odhozené pytle s odpadem i kusy nábytku se pravidelně objevují vedle kontejnerů například v Hřímalého ulici v samém centru Plzně. Policie začala tyto hříšníky pokutovat a od začátku roku takto vyřešila 205 případů znečišťování veřejného prostoru.

„Na nepořádek v ulicích si Plzeňané často stěžují, a to hlavně na sociálních sítích, a také v rámci naší aplikace plzni.to. Nehodláme tolerovat bezohledné jedince, kteří nám svou neukázněností znečišťují okolí,“ říká rázně první náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Čistá Plzeň vytipovala nejkritičtější místa ve městě, kde se hromadí nejvíce odpadků. Bude tam navíc zajíždět speciální úklidový vůz

Dvě desítky nejkritičtějších míst po celé Plzni, kde se hromadí nejvíce odpadků kolem kontejnerů a odpadkových košů, vytipovala městská společnost Čistá Plzeň. Do těchto lokalit nově budou pracovníci Čisté Plzně pravidelně vyrážet s doúklidovým...

Průzkum Čisté Plzně ukázal, že aktuálně je nejhorší situace v Blatenské ulici, Bolzanově, Božkovské, Guldenerově, Hálkově, na Husově náměstí, v ulici Hřímalého, Jablonského, v Kovářské ulici, v Majerově a Mánesově ulici, na Mikulášském náměstí, na náměstí T. G. Masaryka, v Petákově ulici, v Rubešově, v Rybářské a Úslavské ulici.

Už padají pokuty

„Protiprávní nakládání s odpadem strážníci budou důsledně postihovat. Za znečištění veřejného prostranství mohou na místě uložit pokutu do deseti tisíc korun. V odůvodněných případech bude záležitost postoupena příslušnému správnímu orgánu. Sankce za porušení zákona o odpadech je zde daleko vyšší, dosáhnout může až částky padesáti tisíc korun,“ popsal radní pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň), s tím, že správní orgán může zároveň po pachateli přestupku vymáhat náhradu způsobené škody, v tomto případě tedy náklady na úklid.

U kontejneru není neobvyklé najít kusy nábytku nebo elektroniku. Velmi častým problémem je také to, že lidé ignorují sběrné dvory a do běžných popelnic nasypou třeba suť nebo staré dlaždice, když zrovna předělávají koupelnu.

Situaci monitoruje městská police

„Jen od začátku kalendářního roku zjistili strážníci 205 případů znečišťování veřejného prostranství podle zákona o některých přestupcích. Z tohoto výčtu jich vyřešili 135 domluvou a ve 62 případech uložili pokuty v souhrnné výši 50 200 korun, v osmi případech byla záležitost postoupena k dořešení správnímu orgánu. Dalších šest skutků porušení podle zákona odpadech bylo rovněž oznámeno správnímu orgánu,“ informoval velitel Městská policie Plzeň Petr Nováček.

Kromě odhazování odpadu trápí strážníky také agresivní lidé. Hlídka si příklad všimla osmačtyřicetileté ženy, která odhazovala v Hřímalého ulici odpad mimo kontejner. Dotyčná začala hlídku urážet a odmítla situaci řešit. „Strážníci v tomto případě věc postoupí příslušným správním orgánům,“ dodala mluvčí radnice Barbora Hájková.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabová, MP Plzeň, Martin Pecuch

Štítky černé skládky, Čistá Plzeň, svoz odpadu, odpadky v ulicích, nepořádek, městská policie, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Jednoduchá věc.....stačí aby město vyváželo častěji a je po problémech ! To se jeden diví, že by někdo na magistrátě na takový "fígl" nepřišel ? To radši budou kopat kolem sebe, než aby někdo začal konat jednoduchou cestou ku prospěchu všech.

Neděle, 23. dubna 2023, 23:06Odpovědět

Za černé skládky už padají první pokuty. Radnice doufá, že konečně zatočí s odpadky v ulicích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.