Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ministerstvo v Plzeňském kraji zruší osm územních pracovišť finančních úřadů, kraji i obce rozhodnutí kritizují

Ministerstvo financí od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. V Plzeňském kraji skončí například pobočka v Blovicích, Horažďovicích, Horšovském Týně nebo v Sušici. Ministerstvo argumentuje tím, že jde o zefektivnění státní správy. Místo zrušených úřadů Finanční správa nabídne lidem zvláštní linky pro telefonické konzultace. V době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí. Zástupce kraje a měst ale tento krok zaskočil a varují před možnými problémy.

Zrušena budou zejména pracoviště, jejichž služby jsou ze strany veřejnosti podle provedené analýzy nejméně využívány nebo v praxi zajišťují především služby podatelny. V současné době již 56 těchto pracovišť funguje v omezeném režimu.

„Vláda slíbila, že bude šetřit všude tam, kde je to možné, tedy především ve výdajích do nabobtnalé státní správy. Od mého příchodu na Ministerstvo financí jsme v celém resortu zrušili téměř 1000 míst, především z důvodu rušení agend primárně v rámci Finanční správy. Letos pokračujeme snížením územních pracovišť finančních úřad,“ vysvětluje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Stát podle něj v příštích třech letech ušetří až 150 milionů korun. Dostupnost a kvalita služeb finančních úřadů podle Stanjury zůstane zachována.

„Dalším smyslem redukce územních pracovišť je zkvalitnění služeb Finanční správy poskytovaných veřejnosti tím, že odborné zaměstnance ze zrušených pracovišť využijeme na posílení našich stěžejních činností,“ doplnila generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Finanční správa chce dle jejích slov posilovat roli elektronické komunikace s veřejností. V době podávání přiznání k dani z příjmu a k dani z nemovitých věcí také nabídne lidem více výjezdů do obcí, v nichž pracoviště finančních úřadů nejsou. Pokud bude zájem, poskytne Finanční správa obecním úřadům tištěné formuláře daňových přiznání. 

Hejtman: Je to znepokojivá a šokující zpráva

„Je to znepokojivá a šokující zpráva. Je to děláno zase ad hoc jako u poboček pošty. Budeme chtít samozřejmě vidět jejich podrobné analýzy. Je to opět rychlá akce, která se má provést za několik týdnů, přitom to mělo být projednáváno s časovým předstihem," uvedl k avizovanému zrušení pracovišť finančních úřadů hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Potvrdil ale, že analýzy poštovních poboček obce ani kraj do dneška neviděly, i když o ně požádaly hned poslední březnový den, kdy se seznam rušených pošt objevil. „Nebaví se s námi," uvedl.

Posuňte rozhodnutí o rušení pošt, apeluje na ministra Rakušana Plzeňský kraj a dotčené obce

Vedení Plzeňského kraje spolu se starosty odešlou ještě během dneška dopis ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), aby vláda posunula termín jednání o rušení poboček České pošty z letošního prvního července na leden příštího roku. Podle starostů...

 

Podle starosty osmitisícového Stříbra na Tachovsku Martina Záhoře (ANO) je zrušení územního pracoviště finančního úřadů dalším znepřístupněním státní správy a znesnadněním komunikace s úředníky. „Čekám argumentace, že každý už má mít datovou schránku, jejímž prostřednictvím má tyto věci podávat. Někteří lidé, zejména starší, nebo ti, kteří odmítají elektronickou komunikaci, s tím ale budou problémy," myslí si. Povinnost datových schránek pro OSVČ zatím nikdo nevyhodnotil. „Lidé jsou daněni čím dál víc, na druhou stranu je přístupnost veřejné správy stále horší," řekl. Pokud se menším městům a vesnicím budou brát další veřejné služby, tak to podle Záhoře nepodpoří setrvávání občanů v těchto místech.

„Není jasné, zda bude dostatečná kapacita na ostatních pracovištích finančních úřadů, tedy jaké budou čekací doby a tak dále," upozornil hejtman. Chápe postupnou digitalizaci státní správy, ale zatím podle něj není jasné, jak moc bude pro občany dostupná.

Hejtman byl překvapený, že se rušení opět týká šumavské Sušice v příhraničí, kterou už postihlo rušení pošt a dalších úřadů, stejně jako Horažďovic. „Tam jim nakonec nezbude nic," konstatoval. Podle šéfa Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, poslance a starosty Klatov Rudolfa Salvetra (ODS) je velmi pravděpodobné, že se tím klatovský finanční úřad víc zahltí. „Se starosty to mělo být diskutováno. Je to omezení služeb pro obyvatele. A měli bychom znát minimálně důvod. Jestli to je počet podání, úkonů a dalších. Nikdo ze starostů to k dispozici nemá, je tedy těžké se k tomu vyjádřit," podotkl. Podle něj není jasné, zda jsou všichni živnostníci, občané i celý systém na elektronickou komunikaci dobře připraveni, jinak jim to může ztížit práci.

Rušená pracoviště Finančního úřadu pro Plzeňský kraj

  • Územní pracoviště Blovice
  • Územní pracoviště Horažďovice
  • Územní pracoviště Horšovský Týn
  • Územní pracoviště Kralovice
  • Územní pracoviště Nepomuk
  • Územní pracoviště Přeštice
  • Územní pracoviště Stříbro
  • Územní pracoviště Sušice

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky ministerstvo financí, finanční úřad, územní pracoviště, Zbyněk Stanjura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo v Plzeňském kraji zruší osm územních pracovišť finančních úřadů, kraji i obce rozhodnutí kritizují  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.