Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na zámku v Červeném Poříčí začala oprava oranžerie a gloriet na zahradě

Na zámku v Červeném Poříčí na Klatovsku, kde loni skončila tříletá rekonstrukce západního předzámčí zámku, letos pokračují práce na obnově zámecké zahrady. Během roku tam správci památky opraví dva menší pavilonky na zahradě - gloriet a oranžerii. Plány jsou i na renovaci celé zahrady, na to ale zatím nejsou peníze.

Památku, považovanou za výjimečnou ukázku saské renesance, v minulosti 80 let užívala lesní správa. Památkový ústav areál převzal v roce 1997 a od té doby ho postupně opravuje. Loni se otevřela expozice v předzámčí opraveném za 30 milionů korun, na renovaci čeká i hlavní zámecká budova.

„V dubnu začala stavební obnova zahradních pavilonků, jedná se o zámecký gloriet a o oranžerii, která stojí hned naproti němu. Gloriet se bude opravovat do konce června, oranžerie by měla být hotová ke konci roku. Stavby budou s drobnou panelovou výstavou, která bude informovat jak o smyslu těchto staveb, tak o zámecké zahradě, o jejím vývoji, o jejím budoucnu," uvedl kastelán Marcel Čermák. Oprava glorietu přijde asi na 3,8 milionu korun a oranžerie na 7,5 milionu korun. „Oranžerie je podle odborníků nejmenší oranžerie v Čechách, takže je to unikát. Je to prostor na uchovávání truhlíkových květin. V barokních zahradách jsme měli citronové a pomerančové stromky v květináčích, takže oranžerie sloužila k jejich uchování přes zimu, aby nezmrzly," popsal kastelán. Pro návštěvníky se opravené stavby otevřou v příštím roce.

Díky virtuálním modelům mohou vědci i veřejnost podrobně zkoumat vybrané památky z Plzeňského kraje

Historici z Národního památkového ústavu (NPÚ) představili první digitální modely vybraných památek. Zájemci si je mohou ze všech úhlů prohlédnout skrze virtuální depozitář. Z pohodlí domova můžete prozkoumat například gloriet a oranžerii v...

Obnova zámecké zahrady o rozloze 4,5 hektaru tím ale dokončená nebude. Od roku 2014 je v části zahrady vysázený ovocný sad. Podobný, jaký mívaly v Červeném Poříčí dřívější šlechtické rody. Renovací by měl v budoucnu projít krajinářský park, který u zámku vznikl na začátku 19. století. „Měly by ho doplnit cestní sítě, formální ornamentové květinové záhony, drobné zahradní stavby, spousta rokokových kamenných váz nebo bust z druhé poloviny 18. století. Máme udělanou studii, všechno se postupně doprojektovává, bohužel nám chybí finanční prostředky, abychom mohli tu zahradu realizovat jako celek. Takže možná někdy v příštích letech," poznamenal kastelán. Odhady na dokončení obnovy zámecké zahrady se ani nesnaží vzhledem ke kolísání cen dělat. „Desítky milionů to byly možná kdysi dřív, teď by to bylo mnohem víc," dodal.

Panství s tvrzí stálo v Červeném Poříčí už v roce 1318. Podobu saské renesance získal v roce 1611 po přestavbě po požáru. Šlechta později panství opustila a už od 19. století sloužilo jako velkostatek a zdroj příjmů pro majitele. Tomu odpovídalo i vybavení. Poté, co zámek památkáři od lesů převzali, roky se vyklízel a bouraly se nevhodně dostavěné příčky. Původní mobiliář zcela chybí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav 

Štítky Červené Poříčí, oprava oranžerie, oprava památek, rekonstrukce, NPÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Červeném Poříčí začala oprava oranžerie a gloriet na zahradě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.