Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Záchranáři spěchali s nemocným miminkem do nemocnice v Motole, cestu jim klestily policejní hlídky

Zdravotní stav dvouměsíčního kojence nedovoloval jeho letecký transport z Plzně do pražské nemocnice v Motole. Plzeňští záchranáři proto museli spěchat po zemi. Dítě s nemocným srdcem potřebovalo rychlou pomoc a každá ušetřená minuta byla nesmírně důležitá. Zdravotníci se tedy obrátili s prosbou o pomoc na policii, díky níž byli v Praze za 35 minut!

Na krajské zdravotnické záchranáře se obrátili lékaři z Fakultní nemocnice Plzeň, kteří žádali o urgentní transport dvouměsíčního kojence do pražské Fakultní nemocnice v Motole. „Miminko trpělo vážnou poruchou srdečního rytmu a bylo třeba jej za neustálé monitorace co nejdříve přepravit na specializované pracoviště v Praze. Transport leteckou záchrannou službou je u těchto indikací a takto malých dětí kontraindikován,“ vysvětluje Vítězslav Sladký z krajské záchranky.

Sanitka tedy urychleně vyrazila s malým pacientem do Prahy po zemi. Aby byla na místě co nejrychleji, oslovila posádka Policii ČR s prosbou o spolupráci. Cestu sanitě nakonec klestily tři policejní hlídky. „První z Lochotína na okraj Plzně, dálniční kolegové pak od nájezdu na D5 až po 18. kilometr a nakonec středočeští policisté po zbytek cesty do FN Motol. Nešlo jen o rychlost, ale také o plynulost celé cesty,“ zdůrazňuje Sladký. 

„Za doprovodu našich hlídek se podařilo kojence transportovat z plzeňské do pražské nemocnice za 35 minut. Rodině a dítěti držíme pěsti a přejeme hlavně pevné zdraví. Děkujeme také všem zúčastněným i těm, kteří nám včas a tak, jak se má umožnili průjezd," dodali policisté.

Není to ale rozhodně poprvé, kdy policisté pomohli s urychleným transportem pacienta do nemocnice. Předloni takto asistovali u převozu novorozence ze Stoda, u kterého se nerozběhly životně důležité funkce a bylo nutné jej převézt v inkubátoru na specializované pracoviště do Plzně.

„V dopravně komplikovaných místech, kde bych musel standardně brzdit třeba na sedmdesátku, jsem si díky policejnímu doprovodu a zastavené dopravě mohl dovolit letět stočtyřicítkou. S pomocí policistů jsme byli z FN na Lochotíně ve Stodské nemocnici za 13 minut,“ popsal tehdy zkušený řidič záchranářského vozu Martin Brejcha.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto video: Policie ČR, Richard Beneš

Štítky transport pacienta, převoz do nemocnice, nemocné miminko, asistence policie, FN Plzeň, FN Motol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristína Pilárová

Super přístup a rychlá reakce pro záchranu malého prcka, ať vše dopadne dobře a je hlavně zdraví.

Neděle, 2. dubna 2023, 11:28Odpovědět

Záchranáři spěchali s nemocným miminkem do nemocnice v Motole, cestu jim klestily policejní hlídky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.