Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rokycany plánují stavbu tělocvičny a školní jídelny za 190 milionů, radnice vypsala soutěž na návrh

Rokycanská radnice ve spolupráci s městským architektem vyhlásila otevřenou architektonickou soutěž o návrh veřejné budovy, která by měla vyrůst v centru města. Jedná se o projekt nové tělocvičny a školní jídelny pro děti ze základní školy T. G. Masaryka a v ulici Míru. V odpoledních hodinách bude objekt sloužit veřejnosti jako komunitní centrum.

Stavba by měla vyrůst na pozemcích mezi základními školami T. G. Masaryka a ulice Míru o celkové rozloze 6 600 metrů čtverečních. Primárně bude areál sloužit pro provoz obou nedalekých základních škol, kterým chybí sportovní zázemí pro žáky.

„Dlouhodobě v Rokycanech řešíme nevyhovující a kapacitně nedostatečné prostory pro tělovýchovu. V této lokalitě tělocvičnu řeší město již od devadesátých let. Nicméně mimo hodiny školního rozvrhu bude tělocvična přístupná také sportující veřejnosti, především sokolu a dalším spolkům a kroužkům,“ popisuje starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Historická budova bývalé sokolovny se promění v nové kulturní centrum Rokycan

Čtrnáctitisícovému městu citelně chybí sál pro pořádání kulturních a společenských akcí. Do dvou až tří let by ale měl být tento problém již minulostí. Rokycanská radnice totiž přistoupila k projektu rekonstrukce bezmála 120 let staré sokolovny....

 

Odhadované stavební náklady jsou podle radnice 190 milionů korun bez DPH. Nová tělocvična a jídelna by mohla stát do roku 2026. „Součástí stavby nové tělocvičny a jídelny je také kultivace souvisejícího veřejného prostoru v historickém jádru našeho města, v rámci původní gotické urbanistické struktury, která je vyhlášena městskou památkovou zónou,“ vysvětlil místostarosta Jiří Sýkora (ANO).

Podle městského architekta Štěpána Kubíčka je zpracování návrhu nového objektu do historického centra města mimořádná a zajímavá výzva. „Definice architektury značného objemu školní tělocvičny v kontextu měřítka okolní zástavby je podle mne složitým a zajímavým úkolem. Jsem velice rád, že vedení města rozhodlo o uspořádání architektonické soutěže, jako o nejvhodnějším způsobu výběru projektanta,“ uvedl Kubíček.

Poslední den lhůty pro odevzdání návrhů první fáze architektonické soutěže je 5. června, datum odevzdání soutěžních návrhů v druhém kole je 11. září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky Rokycany, architektonická soutěž, historické centrum, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycany plánují stavbu tělocvičny a školní jídelny za 190 milionů, radnice vypsala soutěž na návrh  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.