Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Fakultní nemocnice Plzeň letos investuje 1,4 miliardy do nákupu nového vybavení i rekonstrukce výtahů

Největší zdravotnické zařízení na jihozápadě Čech plánuje na letošní rok investice ve výši zhruba 1,4 miliardy korun. Jedním z nejzásadnějších projektů je pro FN Plzeň už probíhající rekonstrukce metabolické JIP na I. interní klinice za 120 milionů korun. Další prostředky využije nemocnice na nákup nových operačních stolů či obnovu přístrojového vybavení laboratoří. Rekonstrukci mají před sebou i výtahy, kterých je v obou areálech nemocnice 111.

Fakultní nemocnice Plzeň v roce 2022 provedla 1 032 262 ambulantních vyšetření, 59 210 hospitalizací a 3 081 porodů.  V nemocnici pracuje 5 188 zaměstnanců. Průměrná měsíční mzda lékaře v roce 2022 byla 112 153 Kč, u všeobecných sester 63 411 Kč.

Investice za zhruba 1,4 miliardy korun představuje zhruba sedminu předpokládaného ročního obratu nemocnice, který má být asi 10,5 miliardy korun, o 500 milionů víc než loni.

„Z vlastních zdrojů budeme investovat 750 milionů a dalších 650 milionů korun jsou připravené z dotačních titulů. Jednou z nejzásadnějších investic je již započatá rekonstrukce metabolické JIP na I. interní klinice ve výši 120 milionů korun,“ vysvětluje ekonomický náměstek FN Plzeň Viktor Wendler.

Nemocnice dále chystá nákup moderního vybavení do 12 operačních sálů. Chce také obnovit endoskopické vybavení i vybavení laboratoří. Nemalé výdaje představují i nutné rekonstrukce. Na výměnu výtahů padne zhruba 15 milionů korun. První přijdou na řadu výtahy pro přepravu pacientů na operační sály na Lochotíně nebo výtahy v očkovacím centru na Borech. Dojde také na výměnu asi 80 požárních dveří a dále budou pokračovat opravy vnějších hradeb kolem areálu bývalé vojenské nemocnice.

„Některé projekty jsme zahájili už minulý rok, například kompletní rekonstrukce Transfuzního oddělení, včetně obnovy vybavení, přišla téměř na 20 milionů korun. Další nabídkou pro naše návštěvníky je například vybudování nového parkoviště pro 39 aut před Onkologickou a radioterapeutickou klinikou na Lochotíně,“ doplňuje ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Velké investice měla nemocnice i loni

Velkým milníkem bylo pro nemocnici loňské otevření nové Psychiatrické kliniky za téměř půl miliardy korun. Díky projektu React EU se modernizovala i další pracoviště.

„Na Kardiologickou a Kardiochirurgickou kliniku jsme pořídili čtyři nové echokardiografy za 20 milionů korun. Na Onkologické a radioterapeutické klinice jsme obnovili deset let starou technologii za zhruba 50 milionů korun,“ připomíná Šimánek.

Fakultní nemocnice Plzeň představila nový pavilon psychiatrie za bezmála půl miliardy

Prostředí, které příliš nepřipomíná nemocnici, všudypřítomná zelená barva a příjemný výhled do okolí. To všechno nabízí nový pavilon psychiatrie v Plzni na Lochotíně, jenž odpovídá koncepci reformy psychiatrické péče. Kromě lůžkové části je zde...

„Za 58 milionů korun jsme vybavili novými přístroji operační sály. takzvané O´ rameno naviguje lékaře při neurochirurgické operaci páteře a dokáže snímkovat přímo na sále během zákroku. Zároveň dva speciální mikroskopy slouží neurochirurgům při náročných operacích mozku,“ pokračuje ředitel.

Obnovy za 200 milionů korun se v loňském dočkalo také vybavení na radioterapii, největší položkou byl nákup lineárního urychlovače. FN loni pořídila také novou angiolinku pro intervenční výkony s 3D a CT zobrazením, které pomáhá například i při vyšetřování silně obézních pacientů se zvýšeným množstvím volné tekutiny v dutině břišní.

Ohodnoť článek

Foto FN Plzeň

Štítky FN Plzeň, investice, obnova vybavení, rekonstrukce výtahů, JIP, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Plzeň letos investuje 1,4 miliardy do nákupu nového vybavení i rekonstrukce výtahů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.