Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Zámek Kozel se pyšní vlastní poštovní známkou z edice Krásy naší vlasti

Oblíbený lesní zámek Kozel na Plzeňsku nově zdobí poštovní známky. Hojně navštěvovanou památku zachytila autorka Ivana Lomová z nedalekého kopečku. Nominální hodnota známky je 39 korun. K zakoupení je na vybraných pobočkách České pošty a na jejím e-shopu. V sezoně bude samozřejmě k dostání i přímo na Kozlu.

Známka s motivem zámku Kozel je součástí edice České pošty s podtitulem: Krásy naší vlasti. Tento aršík doplní ještě letos v březnu známka s motivem hradu Český Šternberk.

„Pro inspiraci se autorka vypravila přímo na místo, kde hledala nejvhodnější pohled na zámek a též zajímavé detaily zámku. Shledala, že propojení objektu s krajinou, rozložení budov a nádherný park kolem, je velmi půvabné a příjemné místo. Při své tvorbě původního návrhu autorka použila fixy, akvarel i pastelky,“ prozradil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Známka vyšla v nákladu 96 000 kusů na tiskových listech po osmi kusech. Současně je k dispozici také v nákladu 2500 kusů obálka prvního dne vydání, jejímž motivem je pohled do vstupních dveří zámku s motivem kozla. „Nominále známky je zastoupeno písmenem E, které odpovídá 39 korunám, tedy poštovnému za obyčejnou listovní zásilku do evropských zemí, a to do 50 gramů,“ doplnil Vitík.

Podle pověsti dostal zámek Kozel své jméno podle pohanského zvyku Slovanů, kteří v době jarní rovnodennosti obětovali bohům kozla. Věřili, že jim tato oběť přinese bohatou úrodu. Původně se ovšem tento zámek nazýval Waldschloss bei Stiahlau, tedy Lesní zámek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky poštovní známky, Česká pošta, zámek Kozel, Krásy naší vlasti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Kozel se pyšní vlastní poštovní známkou z edice Krásy naší vlasti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.