Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Malesice se dočkají chybějící kanalizace a vodovodu, investice by měla vyjít na 420 milionů

Plzeň vybuduje v okrajové části Malesice chybějící vodovod a kanalizaci za 420 milionů korun. Město už vyčlenilo 150 milionů jako spolufinancování k dotaci, kterou se snaží získat. Bez dotace stavět nebude. Plzeň neříká, jak velká ta dotace musí být, ale nějaký dotační příspěvek je podmínkou zahájení stavby, řekl náměstek primátora Aleš Tolar (STAN). Tolar je zároveň starostou Malesic, devátého plzeňského obvodu, který má zhruba 1000 obyvatel.

Na investici podle Tolara čeká obvod přes 20 let. „Malesice jsou jediným z deseti plzeňských obvodů, které nemají ani vodovod, ani kanalizaci," uvedl Tolar. Stoprocentně městská společnost Vodárna Plzeň, která bude investorem stavby, teď vypisuje soutěž na dodavatele. Po jeho výběru, zhruba letos v květnu, požádá město o dotaci. „Za ideální konstelace, když se ji povede sehnat, tak by se ve druhém letošním pololetí mohlo začít. Harmonogram výstavby počítá s 26 měsíci," upřesnil primátorův náměstek.

Podle něj jde o náročnou akci, protože je to kombinace vodovodu a kanalizace. Voda bude přicházet ze severní strany pod silnicí mezi Plzní a Chotíkovem, který už je napojený na městský vodovod, a vybuduje se v něm odbočka na Malesice. Součástí stavby bude nový vodojem. „A kanalizace bude mít z Mže vlastní čistírnu, kterou stavba začne," popsal Tolar.

Město vydá 150 milionů korun z fondu vodohospodářské infrastruktury, což minulý týden schválili zastupitelé. „Investorem stavby bude Vodárna, které peníze uvolňuje a zasmluvní se to tak, že jiným způsobem než na Malesice nepůjdou použít," řekl Tolar. Podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) je 150 milionů s rezervou příspěvkem města k dotaci, která by měla činit 67 procent. Erich Beneš, ředitel Útvaru pro koordinaci evropských projektů, která bude o podporu žádat, uvedl, že získat dotaci 270 milionů korun je reálné.

Město také nechává zpracovat projekt na vodovod a kanalizaci v městské části Výsluní, která se teď rozrůstá a bydlí tam už 2000 lidí. „Ale není to tam ještě ve fázi Malesic, které mají vydané stavební povolení a může se hned začít stavět," uvedl Tolar. Připustil, že zaznívají argumenty, aby se budovaly řady nejdříve na lidnatějším Výsluní. Vedení města ale oponuje tím, že je to bývalá oblast chatařů, kam se v posledních letech lidé nastěhovali i s vědomím toho, že tam infrastruktura chybí. Vodovody a kanalizace ještě scházejí v částech Lobez, Litic a Slovan.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kanalizace, vodovod, Malesice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malesice se dočkají chybějící kanalizace a vodovodu, investice by měla vyjít na 420 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.