Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Pozor na procházky v lese na Valše a Nové Hospodě, lesníci tam vykácí přestárlé porosty

Zhruba 150 let staré porosty v lese mezi Novou Hospodou a Valchou půjdou k zemi. Městští lesníci budou na místě pracovat až do března. Pohybovat se tam budou pouze ve všední dny a během dne. Návštěvníci by proto měli být obezřetní a ohleduplní. Do budoucna nahradí jehličnany především listnáče. Cílem je, aby byl les odolnější vůči suchu i škůdcům.

Lesníci se zaměří na menší plochy v blízkosti cest, které s oblibou využívají pěší i cyklisté. Město proto apeluje na obyvatele, aby byli ohleduplní a do míst raději vůbec nevstupovali. „Jde o několik menších ploch do rozlohy půl hektaru. Nechceme, aby v lese vznikaly větší paseky, do kterých se opírá slunce nebo vítr,“ uvedl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP). Za příznivých klimatických podmínek mohou práce skončit již počátkem března.

„Tato plánovaná těžba dřeva probíhá podle schváleného lesního hospodářského plánu. Počítáme s tím, že stávající lesní plochy přibližně do roka osázíme novými sazenicemi hlavně listnáčů, aby byl les ve stávajících klimatických podmínkách odolnější proti škůdcům i nedostatku srážek,“ vysvětlil Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Jedná se především o přestárlé porosty. K zemi měly jít už dříve, ale lesníci museli řešit kůrovcovou těžbu i následky větrné kalamity, která nejvíce postihla právě lesy na Nové Hospodě. „Některé porosty jsou 150 až 160 let staré, obvykle probíhá úmyslná obnovní těžba již v porostech, které jsou staré 90 až 120 let,“ uvedl Ladislav Jára ze SVSMP, jenž má lesy na starosti.

Stávající smrkové porosty má v budoucnu nahradit nový, hlavně listnatý les. Budou ho převážně tvořit duby a buky, zbytek budou borovice a příměs dalších melioračních a zpevňujících dřevin. Díky menším pasekám, které nyní vzniknou, se les postupně obnoví a jeho druhová skladba bude lépe odolávat klimatickým změnám. „Takzvaná obnovní těžba se v městských lesích provádí každoročně v souladu se schváleným lesním hospodářským plánem, který je schvalován Krajským úřadem Plzeňského kraje na období 10 let,“ dodala mluvčí magistrátu Barbora Hájková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky kácení, přestárlé lesy, městské lesy, Správa veřejného statku, Valcha, Nová Hospoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na procházky v lese na Valše a Nové Hospodě, lesníci tam vykácí přestárlé porosty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.