Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Za slova o zabíjení covidových pacientů v plzeňské nemocnici uložil soud důchodci podmínku

V době vrcholící pandemie šokoval čtyřiašedesátiletý Pavel Hlávka videem, které tajně pořídil v plzeňské nemocnici, když byl navštívit svou nemocnou matku. Nahrávku poté zveřejnil na internetu. Mluvil o tom, že nemocnice nechává pacienty umírat, protože jim nechce podávat ivermektin a isoprinosin. Hlávku okresní soud už loni v létě obžaloby zprostil, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil zpět k okresnímu soudu. Kromě šíření poplašné zprávy dnes soud odsoudil Hlávku i za pomluvu kvůli vyjádřením o přednostovi interní kliniky.

Proti videu se v březnu loňského roku okamžitě ohradil i ředitel FN Plzeň Václav Šimánek„Svým chováním zneužil důvěru všech přítomných, protože na oddělení pořídil nahrávky bez souhlasu zaměstnanců a o co hůře, i bez souhlasu vyobrazených pacientů. Nahrávky následně sestříhal a zveřejnil s cílem poškodit dobré jméno Fakultní nemocnice Plzeň," uvedl tehdy v prohlášení.

Soud vyměřil Hlávkovi trest 2,5 roku se stejně dlouhou zkušební lhůtou. Navíc se musí veřejně omluvit Fakultní nemocnici Plzeň a přednostovi první interní kliniky Martinu Matějovičovi, kterého podle soudu zesměšňoval a ironizoval, tvrdil o něm, že je "politicky zaháčkovaný“. Rozsudek není pravomocný. Hlávka se na místě odvolal.

Po odchodu z jednací síně také naznačil, že rozsudek byl předem připravený. „Je to úplně jasné, celou dobu tam ten rozsudek seděl, celou dobu tam ten rozsudek byl na stole," řekl.

„Vychází to z rozhodnutí odůvodnění odvolacího soudu, který podle mého názoru tu situaci vyhodnotil naprosto nesmyslně na základě společenské poptávky, nikoliv na základě toho, co mu ukládá právo. Myslím, že jakýkoliv soud v téhle zemi by měl především rozhodovat na základě principů, které mu ukládá zákon, nikoli na základě toho, že se v současné době prosazuje určitá společenská poptávka," řekl novinářům jeden ze tří obhájců Jindřich Rajchl.

Tajně natáčel umírající matku, ostatní pacienty i lékaře

Muže pustili zdravotníci předloni na covidové oddělení za matkou, která byla ve velmi špatném stavu. Sám Hlávka v nahrávce připustil, že návštěva byla dovolená, aby se s ní mohl rozloučit. Na oddělení začal tajně natáčet videa zdravotníků, své matky, která už téměř nekomunikovala, i dalších pacientů. Matka nedlouho po synově návštěvě zemřela. Sestřihané video s komentářem pak umístil na platformu Svobodný vysílač i na YouTube, kde jej vidělo téměř 100 tisíc diváků. Ačkoli odtamtud už záznam zmizel, stále je k dohledání třeba na službě Odysee.com. 

Tříhodinový záznam zachycoval jeho příchod do nemocnice, oblékání ochranných pomůcek a hlavně nevybíravý komentář autora. „Tak toto je covid oddělení v plzeňské fakultní nemocnici, pustili mě sem jen proto, že mi umírá matka. Patrně proto, že ji odmítají dát isoprinosine nebo inverktimin. S lékaři není řeč, nejsou to žádní lékaři. Proč tam jsou? Kdyby tam byla cvičená opice, tak toho udělá víc, než tito přeplácení lékaři,“ líčil například Hlávka.

Lék s účinnou látkou ivermektin je schválený pro lidské pacienty zejména pro léčbu kožního svrabu a pro zvířata proti střevním parazitům. Jeho přínos při onemocnění covidem-19 se ale podle vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv nikdy neprokázal.

Do nemocnice přinesl také invermektin a vnucoval zdravotníkům, aby ho matce podali. Lékaři mu ale sdělili, že to není kvůli jejímu zdravotnímu stavu možné. Na zdravotníky se také obořil, že je všechno jejich vina, což si vyslechly i další dvě ženy ležící s jeho matkou na pokoji. „Vidíte to, mohou zachránit i vás a neudělají to. Vím, že to jde, ale neudělají to. Raději vás tu nechají umřít,“ tvrdil jim.

Protože jednání se dopustil za nouzového stavu, hrozilo mu až osmileté vězení. Hlávka u soudu prohlásil, že chtěl svým jednáním pouze dosáhnout uzdravení matky tím, že přesvědčí lékaře, aby jí tento přípravek podali. Už před nákazou covidem byla ale podle něj po mrtvici na polovinu těla ochrnutá. Dodnes je ale přesvědčený, že ivermektin by matce pomohl. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kanál odsouzeného na službě odysee.com

Štítky šíření poplašné zprávy, tajná nahrávka z nemocnice, FN Plzeň, koronavirus, soud, okresní soud, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za slova o zabíjení covidových pacientů v plzeňské nemocnici uložil soud důchodci podmínku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.