Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová bezplatná aplikace přiblíží osudy židovských spoluobčanů v době holokaustu

Návštěvníci i obyvatelé Plzně se mohou díky nové aplikaci seznámit s osudy Židů v době holokaustu. Během dvouhodinového putování se dozví se dozví detaily o podmínkách, v nichž žili židovští spoluobčané v době druhé světové války. Výsledek je dílem spolupráce mezinárodních projektů Zažil Plzeň! A Přepni (se) na historii, které zastřešuje Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, které je součástí Západočeské univerzity v Plzni.

Nová trasa webové aplikace je dostupná na stránkách Hry – Zažij Plzeň! Zájemci se mohou do příběhu ponořit v terénu s mobilem v ruce nebo doma u počítače. Aplikace je dostupná také v němčině.

Před 81 lety odjelo z Plzně do ghetta v Terezíně 2 604 mužů, žen a dětí, většina z nich se domů už nevrátila

Ve třech židovských transportech odjelo z plzeňského nádraží v lednu 1942 celkem 2064 nevinných lidí. Téměř polovina z nich pak pokračovala do ghett na polském území. Konce války se dožilo jen 204 z nich. Smutné výročí si v Plzni pravidelně...

 

„Rozhodli jsme se téma židovského holocaustu zpracovat formou příběhů obyčejných lidí. Dohledali jsme osudy zajímavých osobností spojených s městem, ale přidali jsme k nim ještě fiktivní průvodkyni, pětiletou Evu, která dění kolem sebe komentuje a příběhy propojuje,“ přibližuje Tereza Vágnerová. Díky malé průvodkyni je hra přístupná i pro menší děti, což potvrdila i maminka dvou školáků Martina Petrakovičová.

„Navzdory ponurosti tématu nás hra ohromně bavila. Jsem fakt nadšená, že jsem hravou formou mohla kluky seznámit s touhle důležitou kapitolou dějin. Mezi úkoly se kluci vždy na střídačku ujali telefonu, aby nás podle mapy navigovali k dalšímu stanovišti. To byla pro ně také podstatná část zážitku,“ popsala Marina.

Informace mohou využít i například učitelé při výuce. Vše je zdarma, nutná je pouze registrace a připojení na internet. „Nejedná se tak úplně o novou hru, spíš novou trasu v aplikaci hry.zazijplzen.eu,“ vysvětluje Lucie Tarabová, ředitelka Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže TANDEM. „Aplikace vznikla v časech pandemie. Chtěli jsme zajímavým způsobem zpřístupnit lidem město Plzeň i v době, kdy nebylo možné se setkávat a organizovat komentované procházky. Díky spolupráci s týmem projektu Přepni (se) na historii jsme pak natočili v rámci jednoho ze seminářů komentovanou vycházku pro učitele a téma další trasy už bylo jasné,“ dodala Veronika Rybová, která má na starosti interaktivní program Zažij Plzeň!

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Centrum výměny mládeže

Štítky aplikace, Zažij Plzeň, holokaust, Tandem, dějiny, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová bezplatná aplikace přiblíží osudy židovských spoluobčanů v době holokaustu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.