Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Město trápí nákladní doprava, s jejím odklonem chce pomoci vedení kraje

Šest tisíc automobilů a z toho téměř polovinu tvoří nákladní doprava. Zhruba takové množství vozidel projíždí Nepomukem, městem na jihu Plzeňska, denně. A už brzy počet náklaďáků ještě naroste. Místní velká firma na výrobu palet a dřevěných obalů totiž plánuje rozšíření výroby.

Plzeňský kraj, město Nepomuk a výrobní společnost se proto shodli na nutnosti odlehčení nákladní dopravy z města. Stalo se tak na společném jednání v rámci pravidelných cest hejtmana Plzeňského kraje po významných zaměstnavatelích regionu.

Mezi ty firma na výrobu palet rozhodně patří. Podle slov jejího majitele a jednatele v jedné osobě Marcela Klause zaměstnává 370 lidí a její roční obrat převyšuje 1,5 miliardy korun. Díky uzavřenému výrobnímu cyklu má pod kontrolou vše od přípravy řeziva až po expedici. Dopravu výrobků pak zajišťuje v rámci celé Evropy. V měsíci červnu chce rozjet další činnost v nově postavené pilnici, kterou zajistí rozšíření výroby. To s sebou ale přinese i náročnost na svoz řeziva a samozřejmě pohyb nákladních automobilů v dané lokalitě.

Vedení města se o odklon nákladní dopravy z Nepomuku a Dvorce snaží, stavbu silnice, která by odklon zajistila, by ale potřepovalo urychlit. „Pro mě bylo odklonění nákladní dopravy směřující do a z průmyslové zóny, která projíždí celým Nepomukem a Dvorcem prioritou už v minulém volebním období. Máme rozjednanou stavbu ze silnice I/20 u Třebčic, a vzhledem k tomu, že firma, která tu sídlí, neustále expanduje a rozšiřuje výrobu, je potřeba situaci urychleně řešit. Proto jsem chtěl zástupce kraje se situací seznámit přímo na místě a ukázat jim, jak to v Nepomuku vypadá,“ řekl starosta města Nepomuk Vladimír Vokurka (ANO).

Dopravní řešení, které by Nepomuku pomohlo, a na nějž si město nechalo vypracovat studii, se skládá ze tří projektů. Z projektu řešení sjezdu za silnice I/20, kterou by mělo řešit Ředitelství silnic a dálnic ČR, druhý projekt zajišťuje propojení tohoto sjezdu s Dvorcem a jde za Krajskou správou a údržbou silnic, a třetí projekt je Správy železnic a Českých drah. Ten představuje vybudování nového kolejiště v zastávce Nepomuk, jehož součástí je zrušení úrovňového přejezdu a vytvoření nového podjezdu k průmyslové zóně. Jde o stavbu za několik stovek milionů korun, na kterou bude třeba čerpat finance z evropských fondů.

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) a jeho náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN) se shodli na tom, že je nutné, aby město nyní co nejrychleji začalo s výkupy pozemků, aby se příprava a realizace plánovaných dopravních staveb mohla co nejdříve rozjet. „Jednání mezi krajem a ŘSD, aby byly projekce a stavba sjezdu z I/20 co nejdříve zahájeny, už probíhají,“ konstatoval hejtman. „Rychlým výkupem pozemků je možné stavbu urychlit až o dva roky,“ dodává Pavel Čížek.

V rámci řešení staveb, které se týkají Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, je kraj připravený vyjít požadavkům a zájmům města Nepomuk maximálně naproti.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský Kraj

Štítky Nepomuk, Plzeňský kraj, doprava, nákladní doprava, ŘSD, SÚS PK, hejtman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město trápí nákladní doprava, s jejím odklonem chce pomoci vedení kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.