Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česko-bavorské centrum kultury u hranic ukazuje převaděče podél železné opony

Centrum Bavaria Bohemia (CeBB) v příhraničním Schönsee, které funguje 17. rokem jako koordinační místo pro česko-bavorskou kulturní spolupráci, představuje v nové expozici odbojáře, převaděče, kurýry a skauty, kteří se pohybovali na Šumavě podél železné opony a schovávali sebe a utečence před pronásledovateli. Panelová výstava Králové Šumavy informuje také o vyšetřovacích metodách Státní bezpečnosti (StB), aktivitách protikomunistického odboje a o Šumavě v propagandě a literatuře.

Na výstavě spolupracoval pražský Ústav pro studium totalitních režimů. Potrvá do konce března a je otevřená i o víkendech.

„Šumava je plná tajemných historek z dávných časů, ale i z nedávné minulosti. Výstava se zaměřuje na tu část minulosti, kterou sdílějí nejenom Češi, ale také Němci a Rakušané. Jde o poválečný, možná poúnorový příběh, který není prost násilí, ale ani lidské solidarity a naděje," řekla Ivana Danisch z CeBB. Akce se koná jako součást projektu Kultura bez hranic/Setkávání Čechy-Bavorsko za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a okresu Schwandorf.

Dvojjazyčné kontaktní a informační místo CeBB plánuje během výstavy autorské čtení s Davidem Janem Žákem z jeho románu Návrat krále Šumavy. „Plánujeme akci na 21. března, ale datum není ještě stoprocentně potvrzené," uvedla Danisch. Centrum v Schönsee nabízí celoroční program, turisté tam mohou získat doporučení a stovky informačních materiálů zaměřených na celé bavorsko-české pohraničí.

Železná opona je častým tématem CeBB díky projektu Zelený pás, což je jedinečná přírodní a kulturní krajina podél bývalé železné opony na česko-bavorské hranici. „Společně tyto regiony hledají budoucí perspektivy založené na zachování a udržování přírodního a kulturního dědictví a udržitelném rozvoji cestovního ruchu," řekla Danisch.

Desetiletí uzavřená hranice vedla k ústupu člověka z krajiny, vznikla tam tak útočiště pro vzácnou flóru a faunu. Zelený pás ukazuje také opevnění od středověku až po dobu železné opony, historii soužití, konfliktů a obnovy - zničené osady a památná místa událostí podél hranice. Charakteristické jsou rovněž stopy regionálně typických hospodářských a sídelních forem, které poukazují na společné rysy na obou stranách hranice a na funkční, sociální a kulturní vazby. Jde zejména o mlýny, železné hamry, sklárny a brusírny skla. Informační, poradenské a síťové centrum Zelený pás při CeBB financuje bavorské ministerstvo financí, zemského rozvoje a vlasti.

Centrum Bavaria Bohemia, které zastřešují bavorská ministerstva kultury a vědy a umění, prohlubuje spolupráci regionů Horní Franky, Horní Falc, Dolní Bavorsko s Karlovarským, Plzeňským a Jihočeským krajem.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Strašek

Štítky Centrum Bavaria Bohemia, česko-bavorské centrum, železná opona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko-bavorské centrum kultury u hranic ukazuje převaděče podél železné opony  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.