Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hasiči málem nedojeli k zásahu, cestu jim blokovala zaparkovaná auta

Každý výjezd hasičů je boj o čas a nezáleží na tom, jestli jde o požár, nehodu nebo únik plynu. Tentokrát si přítomnost hasičů vyžádali policisté, kteří se nemohli dostat do jednoho uzavřeného bytu v Plzni na Slovanech. Jindy rutinní zásah ale velmi zkomplikovali nezodpovědní řidiči a jejich špatně zaparkovaná auta. Kvůli nim musela hasičská technika pomalu popojíždět a málem ani nedojela.

„Hasiči ze stanice Slovany vyjížděli na žádost Policie ČR k otevření bytu. Mnohem dobrodružnější než samotný zásah byla cesta na místo zásahu. Špatně zaparkovaná vozidla nám opět ztížila příjezd,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Petr Poncar. Tento případ má naštěstí dobrý konec a k žádnému zranění nedošlo. Příště už to může být jiné. 

Hasiči pro bezpečný průjezd potřebují alespoň tři metry, což stanovuje i zákon o provozu na pozemních komunikacích. „Jakékoliv zdržení při kličkování mezi vozidly, či dokonce nemožnost mezi nimi projet, potenciálně ohrožuje zdraví či životy lidí, kterým jedeme pomoci,“ zdůrazňuje mluvčí.

Problém ale nastává na zalidněných sídlištích. Řidiči, kteří už tak nemají kde parkovat, mnohdy odstaví své vozy kamkoli to jen jde a nad uličkou pro hasiče už nepřemýšlí. „Nedostatečné množství parkovacích míst trápí většinu větších obcí a měst, ale to nedává řidičům oprávnění parkovat tak, že již nenechají dostatek místa k průjezdu záchranných složek,“ dodává Poncar.

Hasiči testovali na sídlišti průjezdnost ulic pro jejich těžkou požární techniku, výsledek je nepotěšil

Požár, únik plynu nebo evakuace osob z objektu jsou situace, kdy rozhoduje doslova každá vteřina. Hasiči musí čelit obrovskému tlaku, a proto je velmi frustrující, když se kvůli bezohledným řidičům nemohou rychle dostat na místo zásahu. Velký...

Problém se špatně zaparkovanými vozy vnímají hasiči v Plzni, Klatovech, Tachově nebo v Rokycanech. Pravidelně také testují průjezdnost v těchto lokalitách a moc velkou radost z toho nemají.

Za špatné parkování rozdávají policisté blokové pokuty. Hasiči ale mnohdy nemají čas volat na místo policii a musí si poradit jinak. Někdy musí kličkovat a vzít to po trávníku, jindy překážející vůz posunou vlastními silami stranou. Na nově budovaných sídlištích už se na potřebný prostor pro průjezd hasičské techniky myslí. Stejně je to i například s umístěním hydrantů, které jsou vyvedeny v místech, kde se zaparkovat nedá.

Jak správně parkovat s ohledem na IZS?

  • myslete při parkování na průjezd nejen osobních vozů, ale hlavně na průjezd techniky IZS
  • dodržuje v přímém směru jízdy minimálně 3 metry široký pruh na průjezd
  • parkujte minimálně 5 metrů od křižovatky, požární technika má větší rádius vytočení než osobní automobil

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky hasiči, ulička pro IZS, tři metry, špatně zaparkovaná auta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči málem nedojeli k zásahu, cestu jim blokovala zaparkovaná auta  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.