Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divoká prasata se stahují na zpustlá místa, město chce zatlačit pod hrozbou sankce na majitele těchto pozemků

Západočeskou metropoli dlouhé roky trápí zvýšený výskyt divokých prasat. Aktuálně se divočáci zdržují v oblasti Mikulky a Roudné, kam přichází za potravou. Velkým lákadlem jsou pro ně černé skládky a neudržované pozemky, které jim poskytují úkryt. Město chce proto jejich majitele oslovit, aby situaci pod hrozbou sankce napravili. V sobotu také budou myslivci odstřelovat divočáky v lesích mezi Malesicemi, Radčicemi a Chotíkovem.

„Největší problémy s divočáky jsou v oblasti Mikulky. Divoká prasata přitahují do této oblasti přes nový silniční průtah z oblasti Boleveckého rybníka a druhá skupina přitahuje směrem od řeky od nového kruhového objezdu,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy a životní prostředí Aleš Tolar (STAN). V těchto místech sledují pohyb divočáku už od roku 2020, kdy se vyskytovala na pravém břehu Berounky pod teplárnou a pivovarem. Kvůli odstřelům se divočáci přesunuli na druhý břeh.

Pracovníci magistrátního odboru životního prostředí pečlivě s pomocí kamerových záznamů a hlášení od občanů výskyt divokých prasat monitorují. Faktem je, že zvířata se dnes pohybují ve zmíněných lokalitách ve večerních, nočních a brzkých ranních hodinách.  

Divočáky lákají černé bioskládky, obvod apeluje na lidi, aby neukládali odpad ze zahrad na pole

Zničené zahrady ale také fotbalové hřiště na Košutce v Plzni mají na svědomí divoká prasata, která se stahují za potravou čím dál blíže k městské zástavbě. Divočáci se pohybují také v okolí frekventované komunikace Na Sudech, kde zvířata...

„Hlavním důvodem jejich výskytu je jednoduché získání potravy. Ta je v lokalitě vinou velkého množství černých skládek. Při aktivním vyhledávání potravy pak prasata mohou navštívit přilehlé zahrady a sekané trávníky. Druhým a stejně závažným důvodem je dostatečné množství krytu.  Uvedené území je jen částečně hospodářsky využíváno, orná půda leží ladem, zarůstá a veškerý porost umožňuje dostatečný a bezpečný kryt pro černou zvěř,“ upozornil Tolar.

Město chce proto zatlačit na majitele zpustlých pozemků, aby o ně náležitě pečovali. „Budeme vyzývat majitele pozemků k urychlené nápravě i pod sankcí. Protože kdybychom ukázněnost občanů v dané lokalitě vyřešili, to znamená problematiku černých skládek a péči o pozemky, prasata by v daném území nebyla, neboť by neměla důvod sem přicházet,“ podotýká vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodová Kaiferová.

Odstřel divokých prasat není možný všude

Uvedené pozemky jsou vedeny jako nehonební a vzhledem k obrovskému pohybu lidí je odstřel divočáků velmi nebezpečný. Navíc je výkon práva spojený se souhlasem vlastníka nemovitosti. „Zároveň jsme vyjednali s uživateli nejbližších honiteb, zejména v části okolo Velkého boleveckého rybníka, Pecihrádku a prostoru za městskou čistírnou odpadních vod, souhlasy kvůli lovu divokých prasat,“ řekla Kaiferová.

Dalším krokem je intenzivní lov v honitbách, který je nejúčinnější ke snížení stavu černé zvěře a osvědčil se i v jiných územích města Plzně. „Jedno ulovené prase v problematické lokalitě situaci nevyřeší, ale deset prasat ulovených v místě, odkud migrují, je významným opatřením,“ dodala.

V osmi honitbách přímo navazujících na Plzeň a na nehonebních pozemcích bylo v roce 2021 uloveno celkem na 400 divokých prasat. Za 11 měsíců loňského roku to bylo 282 kusů, hlášení za poslední měsíc prosinec bude k dispozici v půlce ledna. I nadále město počítá s odlovem na nehonebních pozemcích v areálu Plzeňské teplárenské a přilehlé vlečce ČD.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DES OP

Štítky divoké prase, divočák, životní prostředí, odpadky, černá skládka, Aleš Tolar, myslivci, odstřel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divoká prasata se stahují na zpustlá místa, město chce zatlačit pod hrozbou sankce na majitele těchto pozemků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.