Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejkrásnější vánoční strom stojí v Plzni na náměstí Republiky a v Liticích u kostela, rozhodli čtenáři Drbny v anketě

Krásné rostlé a košaté stromy i malé smrčky dělají parádu ve všech okresních městech i na plzeňských městských obvodech. Jediný umělý stromek vyslal centrální městský obvod doprostřed Borské přehrady. Ani tato kuriozita nakonec na vítězství v naší anketě nestačila. U čtenářů jednoznačně zabodovala čtrnáctimetrová jedle ojíněná. Uspěl ale také strom v Liticích u kostela sv. Petra a Pavla.

Z prvního stromečku na náměstí se Plzeňané radovali už v roce 1925

Bez vánočního stromečku bychom si vůbec svátky nedokázali představit. Do domácností si našel cestu až ve 40. letech 19. století, nebylo však pravidlem, že by jej měl doma každý. Na náměstí se z vánočního stromku mohli lidé radovat před 97 lety,...

 

Do naší ankety se zapojilo celkem 3 100 čtenářů, přičemž 60 procent z nich hlasovalo pro vánoční strom na náměstí Republiky. Jeho rozsvícení přihlíželo bezkonkurenčně nejvíce lidí a zaplnili náměstí do posledního místa. Čtrnáctimetrovou jedli ojíněnou zdobí 3,5 kilometru dlouhé blikající řetězy, tenké tyčinky vyvolávající dojem padajícího sněhu a svítící hvězdy. Vánoční atmosféru dokresluje dřevěný betlém a tradiční adventní trh.

„Je to nádherný strom, myslím, že zatím nejhezčí, co Plzeň měla,“ rozplývala se jedna z návštěvnic. Strom městu darovali manželé Kolečkovi z Třemošné, na jejichž zahradě rostla celých 35 let. „Netušili jsme, že strom doroste do takových rozměrů. A nikdy by nás nenapadlo, že jednou bude zdobit náměstí Republiky. Jsme rádi, že tomu tak je," prozradila paní Kolečková.

FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022

Neděle, 27. listopadu 2022, 18:48

FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022
FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022
 

Kromě ankety o nejkrásnější strom v rámci největších okresních měst měli naši čtenáři možnost rozhodnout také o tom, který z deseti plzeňských městských obvodů má "nej" stromek. Zde už byly výsledky těsnější. Na prvním místě se umístil strom v Liticích se 45 procenty, druhou příčku si s 35 procenty připsal centrální obvod se stromečkem plujícím na přehradě. Daleko za nimi skončil na třetím místě stromeček před radnicí na Slovanech.

V šestém městském obvodu najdete vánoční strom u kostela sv. Petra a Pavla. Oproti předchozím rokům tu byla novinka v podobě vánočních trhů. Dříve v Liticích měli dva vánoční stromky, přičemž jeden rozsvěcoval obvod a druhý Římskokatolická farnost Plzeň – Litice. Letos se obě strany shodly, že jim postačí jeden stromek, protože rozdělování společnosti přece jen nedělá dobrotu.

Ohodnoť článek

Foto koláž Drbny

Štítky anketa, vánoční strom, Plzeň, Litice, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejkrásnější vánoční strom stojí v Plzni na náměstí Republiky a v Liticích u kostela, rozhodli čtenáři Drbny v anketě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.