Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zimní prohlídky chystá v Plzeňském kraji Kašperk, Švihov či HoršovskýTýn

Jen několik památek se v Plzeňském kraji otevře i v zimním období mezi Vánocemi a Novým rokem. Tradičně pozvou své návštěvníky zámek v Horšovském Týně a hrady Kašperk či Švihov, výstavu betlémů má zámek Kozel. Památky nabídnou mimo jiné vyprávění o vánočních zvycích a tradicích nebo třeba o tom, jak v kamenných stavbách trávili zimní období jejich středověcí obyvatelé.

Některé státní památky spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) měly mimořádné programy už během adventu a prosince. Zahrnovaly například koncerty, mikulášský program pro děti, promítání pohádky nebo hraný vánoční příběh, uvedla mluvčí českobudějovického pracoviště NPŮ Markéta Slabová. „Kromě slavnostně vyzdobených interiérů na návštěvníky čekají tematické prohlídky, vyprávění o vánočních zvycích, betlémy či nejrůznější vánoční stromečky. Dozvědí se, jak vypadala štědrovečerní tabule a jaké dárky čekaly na zámecké pány nebo jejich služebnictvo pod stromečkem před více než sto lety,“ řekla k zimnímu programu na státních památkách.

Například Lesní zámek Kozel u Plzně otevřel 27. listopadu v jízdárně výstavu papírových betlémů, kterou doplňují ukázky vánočních zvyků a přehlídka různých způsobů zdobení vánočních stromků. Otevřeno je do 6. ledna příštího roku. Po skončení výstavy zámečtí zahradníci vysadí na jaře stromky do zámeckého parku.

Nejdelší tradici vánočních prohlídek v kraji má zámek v Horšovském Týně. Letos se tu koná 30. ročník. „S vánočními prohlídkami mezi svátky jsme začínali jako jedna z prvních památek v Česku už v roce 1991. Vynechali jsme jen minulé dva roky kvůli pandemii koronaviru," uvedl kastelán Jan Rosendorfský. Zámek se letos otevře od 26. do 31. prosince a výzdoba zámeckých interiérů připomene vývoj vánočních stromků, ozdob a betlémů. Chybět nebude ani nahlédnutí do voňavé zámecké kuchyně.

Zřejmě nejslavnější českou vánoční pohádkou Tři oříšky pro Popelku se i letos inspiroval hrad Švihov, kde se část zimního příběhu před půlstoletím natáčela. Během prosince se tu pohádka promítala a každou adventní sobotu byla přístupná výstava Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Mezi svátky se hrad otevře od 27. do 30. prosince.

Zimní atmosféru naplno ochutnají šumavští turisté, které mezi svátky tradičně pozve k návštěvě nejvýše položený královský hrad Kašperk. Otevře se 28. prosince a poslední návštěvníky přivítá 1. ledna 2023. Nabídne samostatné prohlídky hradem - lidé projdou budovou purkrabství, zříceninou hradního paláce či vystoupají do posledního patra západní věže s výhledy na celou centrální Šumavu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vodní hrad Švihov

Štítky hrad Švihov, Kašperk, Horšovský Týn, NPÚ, památky, prohlídky, Vánoce na památkách, Popelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní prohlídky chystá v Plzeňském kraji Kašperk, Švihov či HoršovskýTýn  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.