Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Novým velitelem plzeňských strážníků bude Petr Nováček. U policie působí přes 30 let

Městská policie Plzeň bude mít v příští roce nového velitele. Stane se jím Petr Nováček, který má dlouholetou policejní praxi. Dosud zastával pozici ekonomického náměstka na krajském ředitelství Policie ČR. Nováček uspěl ve výběrovém řízení, které vyhlásil magistrát poté, co předchozí velitel Petr Vlk rezignoval. Nové vedení města nebylo spokojeno s jeho způsobem vedení a se zavedením jednočlenných hlídek.

Co si myslí zastupitelé Plzně o opětovném zavedení dvoučlenných hlídek městské policie a o změnách jejího vedení?

Do plzeňských ulic se 11. listopadu vrátily dvoučlenné hlídky městské policie, namísto kritizovaných jednočlenných hlídek, které si loni prosadil končící velitel městské policie Petr Vlk. Za jeho vedení odešla od městské policie řada zkušených...

„Věřím, že pan Petr Nováček prokáže manažerské schopnosti, které od něho očekáváme. Jeho primárním úkolem bude městskou policii personálně stabilizovat a zefektivnit fungování a dohled strážníků v jednotlivých částech města,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Městská policie Plzeň byla zřízena vyhláškou 8. května 1992. Podle Winkelhöfera u ní nyní pracuje asi 240 lidí, sbor má zhruba 40 strážníků podstav.

Do jednokolového výběrového řízení se přihlásilo celkem šest kandidátů. Na vítězi se musela shodnout devítičlenná výběrová komise, v níž usedli i dva zástupci městské policie. Ti nakonec vybrali Petra Nováčka, který dlouhodobě působí v řadách Policie ČR. V minulosti velel pořádkové jednotce a mimo jiné měl na starosti vnější službu na městském ředitelství policie. Dnes je náměstkem ředitele krajského ředitelství Policie ČR pro ekonomiku. U policie dosáhl hodnosti plukovníka.

„Pro pana Nováčka hovořily zkušenosti, které jsou neoddiskutovatelné. U Policie České republiky působí přes třicet let. Předpokládám, že se funkce velitele strážníků ujme v průběhu února nebo března. Před tím musí mimo jiné splnit zákonné podmínky, mj. povinné školení a zkoušku na Ministerstvu vnitra ČR,“ vysvětlil radní pro bezpečnost Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Se svými návrhy na zlepšení fungování městské policie její velitel u nového vedení Plzně neuspěl a končí

Na funkci velitele městské policie v Plzni rezignuje její velitel Petr Vlk a ve své pozici končí k poslednímu prosinci letošního roku. Nové vedení města nebylo spokojeno s jeho způsobem vedení městské policie a s úspěchem se nesetkaly ani jeho...

Nováček nahradí ve funkci velitele městské policie Petra Vlka. Ten byl trnem v oku novému vedení města, které mu vytýkalo zavedení jednočlenných hlídek. Proti této koncepci vznikla dokonce petice, kterou loni podepsalo více než 170 ze zhruba 250 strážníků. Argumentovali rizikem, které samotnému strážníkovi hrozí, například když se dostane do konfliktu se skupinkou agresivnějších opilců nebo lidí bez domova. Po Vlkově rezignaci rozhodlo vedení města o tom, že se do ulic opět vrátí dvoučlenné hlídky.

„Dvojčlenné hlídky nikdy zrušeny nebyly. Ve ,,střednědobé Koncepci řízení městské policie" pro roky 2021-2024 je jasně uvedeno, že v časově a bezpečnostně kritických lokalitách, budou vícečlenné hlídky. Naopak v klidnějších lokalitách a denních hodinách je počítáno s hlídky jednočlennými. Cílem Koncepce, kterou zpracoval pan Vlk, bylo, mimo jiné, zvýšit počet strážníků. Tuto koncepci a jmenování Petra Vlka velitelem městské policie schválilo zastupitelstvo města Plzně," dodal k celé věci předsteda opozičního zastupitelstkého klubu Spolu David Šlouf (ODS). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň + Policie ČR

Štítky nový velitel městské policie, městská policie, Petr Vlk, Petr Nováček, policie, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým velitelem plzeňských strážníků bude Petr Nováček. U policie působí přes 30 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.