Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Chodníky se změnily v ledové kluziště, záchranáři ošetřili desítky lidí s tržnými ranami a zlomeninami

Velmi nebezpečné náledí dělá problémy v celých západních Čechách. V Plzeňském kraji záchranáři vyjížděli k více než dvou desítkám úrazů spojených s pády na chodníku. Také v sousedním kraji se záchranáři nezastavili a jen například v karlovarské nemocnici ošetřili během několika hodin přes 80 zraněných. Výstraha meteorologů před náledím je stále v platnosti.

„Krajští zdravotničtí záchranáři zaznamenali od včerejší šestnácté hodiny zhruba dvacet úrazů spojených s pády na chodníku. Žádáme tedy zejména seniory, aby pokud možno vůbec nevycházeli ven a předešli tak zbytečným zraněním. Nákupy a další záležitosti je nyní lepší odložit. Připomínáme, že komplikované zlomeniny mohou mít pro starší ročníky fatální následky, ač se nepříjemné pády nevyhýbají ani mladším,“ varovali plzeňští záchranáři na svých sociálních sítích.

O poznání dramatičtější situace byla v sousedním Karlovarském kraji, kde se zejména na Chebsku tvořila několikamilimetrová krusta ledu. Záchranáři zaznamenali o 25procent více výjezdů než v jiné dny. Ve většině případů ošetřovali tržné rány a zlomeniny horních i dolních končetin.

Vánoce na sněhu jsme si v západočeské metropoli mockrát neužili. Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsme se za posledních 30 let dočkali sněhu na Štědrý den pouze šestkrát. Naposledy v roce 2010. Letos tomu zřejmě nebude...

 

„Následky aktuálního počasí, déšť a mráz, přivedly od včerejší 12. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní do karlovarské nemocnice více než 80 úrazů. Z tohoto počtu muselo být sedm osob hospitalizováno s poraněním hlavy. Bohužel situace se nelepší a s novým dnem jsou naše ambulance plně vytížené,“ informovala Karlovarská krajská nemocnice.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou stále platí ještě přes dnešní dopoledne. „Na severozápadě a západě Čech se vyskytuje a ještě během nejbližších hodin bude vyskytovat mrznoucí déšť, při kterém se znovu vytváří nebezpečná ledovka. Další mrznoucí srážky očekáváme nejen na severozápadě Čech, ale i na ostatním území, během zítřka,“ uvedli meteorologové.

Silnice v Plzeňské kraji jsou sjízdné, Karlovarsko má problémy

Silnice v Plzeňském kraji jsou mokré, ošetřené a sjízdné. Nikde zatím nejsou problémy s dopravou. Řidiči by měli být hodně opatrní na komunikacích třetích tříd, zejména v lesích, a na úsecích v ochranných pásmech vod a v rezervacích jako Šumava, Český a Slavkovský les, kde silničáři sypou vozovky drtí. Teploty se pohybují kolem minus tří stupňů a má se oteplovat.

V Karlovarském kraji je i dnes ledovka. Drobné mrholení a teploty několik stupňů pod nulou vytvářejí na silnicích a chodnících vrstvu ledu. Silničáři v noci ošetřili hlavní tahy i navazující silnice. Některé silnice jsou ale kvůli nesjízdnosti zcela uzavřeny. Led se ale vytváří i na drátech železniční trakce.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky ledovka, náledí, námraza, počasí, předpověď, meteorolog, úrazy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodníky se změnily v ledové kluziště, záchranáři ošetřili desítky lidí s tržnými ranami a zlomeninami  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.