Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Všichni čápi do Afriky neodletěli, dva opeření otužilci stále zůstávají na hnízdě ve Kdyni

I vzhledem k mrazivým teplotám potkávají obyvatelé Kdyně dvojici čápů, kteří letos neodletěli do teplých krajin. Není to ale poprvé, kdy se tito otužilci na Domažlicku zdrželi. Vedení města ale ujišťuje, že jsou ptáci v pořádku a situaci stále s odborníky monitorují.

„V okolí města Kdyně se i vzhledem k mrazivým teplotám posledních dní stále objevují dva čápi a množí se tak dotazy občanů, kteří mají o život čápů obavy. Pracovníci Záchranné stanice živočichů Plzeň o těchto čápech vědí, a situaci spolu s námi monitorují,“ informovalo město na svém webu.

Není to navíc poprvé, co se zdejší čápi rozhodli strávit zimu v Česku. „Čápi v našem regionu zůstávají již šestou zimu, což není úplně obvyklé, ale nikoliv pro čápa život ohrožující. Populace čápů v posledních 10 až 15 letech neodlétá vždy do Afriky, ale jako zimoviště si místo Afriky vybírá bližší Španělsko, kde je kromě teplého podnebí také velké množství skládek, kde se čápům daří z hlediska dostatečného množství snadno dostupné potravy. To je také jeden z důvodů, proč se čápi v posledních letech na svá hnízda vracejí tak brzy - přilétají totiž již na přelomu února a března,“ vysvětluje radnice.

Čápi, kteří setrvávají v tuzemsku často až do přelomu roku, pak zpravidla s přituhující zimou odlétají více na jih nebo do sousedního Německa, do takzvaných ptačích parků, kde ptáky přes zimu přikrmují. 

„Čapí populace na Domažlicku z 50 procent odlétá tradičně do Afriky, odkud se vrací na přelomu dubna a května. Zbylých 50 procent čapí populace si cestu za teplem krátí právě odletem do Španělska, odkud se vrací již na přelomu února a března,“ uzavřelo město.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky čáp, zimoviště, Kdyně, cesta do teplých krajin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni čápi do Afriky neodletěli, dva opeření otužilci stále zůstávají na hnízdě ve Kdyni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.