Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město vyhlásilo sbírku, která zahřeje. Chce vybrat spacáky, zimní bundy nebo stany pro bezdomovce

V celém Česku se postupně ochlazuje a teploty v noci a k ránu už klesají pod nulu. Pro bezdomovce nastává nejkritičtější období v roce. Město proto vyhlásilo sbírku zimního oblečení. Lidé mohou do skladů Diecézní charity Plzeň nosit také stany, spacáky nebo karimatky. Teplé oděvy uvítají i v Domově sv. Františka, kde lidé bez domova mohou využít noclehárnu nebo takzvanou teplou židli. Kapacity ovšem nejsou nafukovací. Radnice proto připravila sérii opatření. Mezi nimi je například zajištění noclehu na komerční ubytovně nebo zbudování vyhřívaného stanu.

V loňském roce dnes už bývalý radní David Šlouf (ODS) oslovil své kolegy ze zastupitelstva, aby darovali zimní boty pro bezdomovce. Na oplátku slíbil, že ke každému páru nakoupí tlusté ponožky. Akce sklidila úspěch a podařilo se vybrat 82 párů bot a přes 100 párů ponožek.

V Plzni žije zhruba 400 bezdomovců, část z nich může mrazivé noci přečkat v noclehárně sv. Františka, kterou provozuje městská charita. Ta poskytuje i službu nízkoprahového denního centra s kapacitou pro 40 osob. „I přesto, že lidé bez domova mohou přečkat noc na teplé židli v rámci navýšené kapacity Domova sv. Františka, je kapacita stále nedostatečná. Proto město připravuje každý rok několik zimních opatření. Letošní novinkou je městská sbírka Pomoc, která zahřeje, jejímž cílem je od veřejnosti získat jakékoliv vybavení, které pomůže lidem bez domova přečkat období nízkých teplot venku,“ vysvětlila radní pro oblast bytovou včetně sociálního začleňování Světlana Budková (STAN).

Lidé mohou darovat stále funkční oblečení, které už sami nepotřebují. Věci mohou odevzdávat v Univerzitní Kavárně Družba, v sídle Diecézní charity Plzeň nebo přímo v Domově sv. Františka.

„Potřebujeme pro lidi bez domova především bundy a kabáty, čepice, rukavice, teplé boty a ponožky, termoprádlo, zateplené kalhoty, spacáky, stany, alumatky a karimatky, ale i třeba šály či staré deky,“ vyjmenoval vedoucí oddělení sociálního začleňování Jakub Václavů.

Město je připravené zbudovat teplý stan pro 70 lidí

Jako každý rok připravuje město celou sérii zimních opatření. Například poskytne dotaci ve výši 300 tisíc korun Městské charitě Plzeň na zaplacení lůžek na komerční ubytovně pro případ, že by na noclehárně už nebylo místo. Nezisková organizace Tady a Teď zase osloví lidi bez domova, aby si požádali o dávky na zaplacení ubytovny. „Město tak, v ideálním případě, zaplatí dva měsíce ubytování, následně pak platby může hradit Úřad práce pomocí dávky pro lidi v hmotné nouzi. Tato spolupráce mezi magistrátem, charitou a Tady a Teď bude letos probíhat poprvé,“ doplnila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Dále poskytne radnice 74 tisíc korun Diecézní charitě Plzeň, která provozuje humanitární sklad. Peníze využijí na nákup vybavení jako jsou stany nebo spacáky. Nejvyšší částku poskytne město Středisku křesťanské pomoci. Dotace ve výši 890 tisíc korun má posloužit na stavbu takzvaného teplého stanu, ve kterém by v případě mrazivých nocí mohli lidé bez domova přespat. Kapacita stanu je 50 až 70 osob. Stát v případě potřeby bude v dolní části areálu DEPO 2015. „Tato dotace bude stačit na provoz v délce 14 dní,“ dodala Barborková.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Koudelka

Štítky sbírka pro bezdomovce, teplé oblečení, charita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město vyhlásilo sbírku, která zahřeje. Chce vybrat spacáky, zimní bundy nebo stany pro bezdomovce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.