Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Moderní technologie pomáhají záchranářům, hasičům i policistům, využívají drony i robotického psa

Plzeňští dronaři se jako první stali oficiální součástí složek integrovaného záchranného systému (IZS). Hasičům pomáhají odhalit rozsah požáru i jeho skrytá ohniska. Policii asistují s monitoringem při hromadných akcích nebo u vážných dopravních nehod. Na svém kontě mají ročně desítky výjezdů a toto číslo stále roste. Své technologie chtějí stále posouvat dál a kromě dronů pracují i s robotickým psem.

Nejčastějším typem zásahu, ke kterému dronaři vyjíždějí, je asistence u vážných dopravních nehod. Jde o nehody hromadné nebo ty, u nichž se řeší smrtelné zranění. „Policisté nás povolávají skrze operační středisko, přijdeme na místo a začneme snímat zájmové území. Data pak přeneseme do aplikace, v níž si policisté mohou na centimetry přesně měřit a pracovat s různými vrstvami, mohou například zobrazit dopravní značení nebo názvy ulic,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

 Snímek ze speciální aplikace a ukazuje, jak vypadá snímání nehody pro Policii ČR

Tyto moderní postupy by měly do budoucna nahradit ty stávající. Asi každý jsme někdy viděli policistu, který se na místě nehody pohybuje s měřícím kolečkem. Konec bude také manuálnímu zakreslování údajů o nehodě. Prozatím používají policisté obě dvě metody.

Bezpilotní letouny z plzeňské organizace Drony SIT mají podle radního Daniela Kůse (Piráti) další nespornou výhodu v tom, že mohou pracovat i v noci. „Kolegové z Drony SIT vyvinuli vlastní přísvit, takže ani tma je při výjezdech nelimituje. Aplikaci pro dopravní policii navíc budou dál vylepšovat. Chtěli bychom, aby s daty mohli dál pracovat třeba i soudní znalci ve svých softwarech,“ prozrazuje radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Odborníci aktuálně pracují na rozšíření aplikace, přes kterou se v reálném čase streamuje video z dronu. S těmito záběry pracují policejní jednoty přímo v akci. „Pro větší efektivitu chceme do aplikace přidat mapu, do níž se budou propisovat GPS souřadnice snímaných objektů. Aktuálně vyvíjíme také LED přísvit na našeho robotického psa, policisté a hasiči by jej uvítali pro lepší orientaci v tmavých prostorech, přičemž na trhu není nic, co by vyhovovalo technickým požadavkům. Čeká nás vlastní vymodelování, vytisknutí a spájení veškerých hardwarových součástek dohromady. Už jsme si takto na zmíněného robota vyrobili speciální nárazník,“ doplnil Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně.

Ohodnoť článek

Foto Drony SIT

Štítky Drony SIT, dronaři, technologie, IZS, využití dronů, modernizace policie, požáry, dopravní nehody, robotický pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní technologie pomáhají záchranářům, hasičům i policistům, využívají drony i robotického psa  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.