Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Učitelka tance z Ukrajiny dostane na zajištění bydlení sto tisíc

Doma učitelka tance, tady uklízečka. Maminka s šestiletou dcerkou utekla před válkou na Ukrajině už v březnu letošního roku. Nyní dostane sto tisíc na zajištění dlouhodobého bydlení. O daru z veřejné sbírky Pomáhající Plzeň rozhodli zastupitelé.

Sbírku vyhlásilo město Plzeň v březnu letošního roku po vypuknutí války na Ukrajině. Od té doby se na transparentním účtu sešlo více než 3,6 milionu korun. Sbírku administruje Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně a přijal již 60 žádostí.

Zastupitelstvo města Plzně rozhodlo nyní o poskytnutí dalšího daru. „Sto tisíc korun jsme poskytli mamince z Ukrajiny s šestiletým dítětem na zajištění stabilního dlouhodobého bydlení, tedy na kauci, poplatek realitní kanceláři, první nájemné a vybavení domácnosti jako je skříň, jídelní stůl a židle, postele, lednice, pračka, dětský psací stůl a židle,“ uvedla Světlana Budková (STAN), radní pro oblast bytovou včetně sociálního začleňování.

Profesí taneční choreografka a učitelka tance nyní pracuje jako uklízečka v mateřské škole a ve volném čase jedenkrát týdně vyučuje tanec ukrajinské děti v Mezigeneračním a dobrovolnickém centru Totem. Žena se učí český jazyk, aby se mohla svému původnímu zaměstnání věnovat i u nás. Aktuálně i s dcerkou bydlí v soukromé domácnosti ve Chválenicích, ráda by se již osamostatnila a zajistila své holčičce dobré podmínky pro vzdělávání. Trápí ji také složité dojíždění za prací i do školy, hledá proto dostupné bydlení. Maximální náklady odhadla na sto tisíc korun. To je také strop částky, o kterou mohou žadatelé žádat.

„Z došlých žádostí jich bylo prozatím podpořeno 14. Celkově zájemci požádali o 1,6 milionu korun. Úspěšným žadatelům bylo dosud vyplaceno 365 tisíc korun. Ostatním nebylo vyhověno z různých důvodů,“ vysvětlila radní.

Sbírka Pomáhající Plzeň je zřízena na pomoc lidem nacházejícím se na území města Plzně, kteří museli z důvodu války na Ukrajině opustit svoje domovy, a lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci způsobené bytovou nouzí. Výtěžek sbírky musí být podle jejích pravidel použit jen na úhradu nákladů spojených se zajištěním dlouhodobého bydlení.

Žádat ale může i majitel bytu, který by chtěl jej chtěl pronajmout lidem v bytové nouzi, ale byt je potřeba vybavit například nábytkem. Pokud se zaváže, že ho dá k dispozici na minimálně jeden rok, může dostat příspěvek na vybavení, případně kauci. „Prozatím přišla jen jedna taková žádost a byla podpořena částkou 17 tisíc korun určenou na vybavení bytu,“ doplnila Světlana Budková.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky Plzeň, sbírka, pomoc, bydlení, Ukrajina, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdena Káclová

Je to hodně smutné, že české maminky se s dětmi stěhují houfně do azylových domů, protože už nemají na nájmy, a cizím se platí bydlení, lékařská péče, školy, dávky. Kdybychom byli bohatá země, tak pomáhejme, ale jsme v Evropě díky pětikolce chudnoucí, zadluženou zemí.

Pondělí, 28. listopadu 2022, 23:55Odpovědět

Jiří Schonbrun

To si děláte srandu nebo chcete lidi ještě víc naštvat?Pro naše lidi peníze nejsou a nějaká hopsanda z Ukrajiny dostane 150 tisíc? Proboha kam jsme to dopracovali díky této vládě a Fialovi§

Pondělí, 28. listopadu 2022, 19:03Odpovědět

Anna Onesorková

Dobře využité peníze.

Neděle, 27. listopadu 2022, 14:46Odpovědět

Učitelka tance z Ukrajiny dostane na zajištění bydlení sto tisíc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.