Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Vánoční kalendáře letos udělají radost dětem ve 12 českých nemocnicích

Některé děti nemají to štěstí být se svou rodinou na Vánoce doma a svátky stráví na dětském nemocničním oddělení. Aby jim tyto chvíle utekly, dostanou jako dárek adventní kalendář s QR kódem, přes který si přehrají pohádku. Autorem tohoto originálního nápadu je Plzeňák Tomáš Bursa, který se sám před lety potýkal s rakovinou a rozhodl se takto obdarovávat nejen dětské onkologické pacienty.

Na tvorbě kalendáře se podíleli žáci plzeňské školy Martina Lutera. Společně s Tomášem Bursou nahráli také pohádku, kterou si lze přehrát na YouTube pomocí QR kódu na zadní straně kalendáře. Ilustrace připravila rokycanská výtvarnice Jana Audesová.  

Letos se do projektu zapojilo 12 českých nemocnic a tři zdravotnická zařízení na Slovensku. Jednou z těch tuzemských je například Rokycanská nemocnice.

„Vánoce a advent jsou pro nás a hlavně pro děti jedno z nejkrásnějších období roku, kdy se těšíme na Ježíška, na dárky, ale hlavně, že při nich budeme spolu s našimi nejbližšími. Kalendář v sobě nese poselství, aby i nemocné děti věřily v naději a uzdravení a mohly strávit nejen štědrý večer v lásce a se svou rodinou. Budu věřit, že poselství z kalendáře se pro každého malého pacienta stane skutečností,“ uvedla primářka dětského oddělení Rokycanské nemocnice Jaroslava Paduchová.

S nápadem s vánočními kalendáři přišel před lety Tomáš Bursa, kterému do života vstoupila rakovina. Prognóza byla značně nejistá, ale ani během nejtěžší fáze léčby neztrácel naději. Zákeřnou chorobu se mu nakonec podařilo porazit. Založil Nadační fond Dobří lidé Česka a brzy byly na světě první kalendáře s originálním motivem.

„Byla to spontánní myšlenka, která přišla, jak já říkám shůry, protože tou dobou jsem si procházel tím nejhorším obdobím, kdy jsem byl po onkologické léčbě a operaci. V rámci tohoto daru druhého života jsem cítil potřebu předávat energii a naději zase dál,“ vzpomínal Bursa v článku pro Plzeňskou Drbnu.

Smyslem celého projektu není jen udělat dětem radost kalendářem, ale osobně se s nimi setkat a popovídat si. Za malými pacienty tak přichází coby postava pošťáka Toma. „Když tam za nimi přišel člověk, který je pozdravil a řekl, že je vlastně jejich spolupacient a prošel si tou samou nemocí, tak byla tam spousta slz a spousta objetí. To byl ten smysl a to, co lidi podporovalo,“ popisoval naší redakci jedno z mnoha dojemných setkání.

Kromě kalendářů jsou dalšími projekty Tomáše Bursy například pošťácký časopis, kde děti najdou omalovánky a vystřihovánky. Dále je autorem knížek Poselství, Počátek a Přepni se, kde popisuje své zkušenosti se zákeřnou nemocí. Ke zhlédnutí je na YouTube i divadlení hra RAKO | VINA. Pravidelně navštěvuje také školy, kde si s dětmi o této chorobě povídá.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Bursa

Štítky adventní kalendáře, dětští pacienti, nemocnice, Vánoce, Tomáš Bursa, Nadační fond Dobří lidé Česka, pacient, nemoc, projekt, Rokycanská nemocnice, a.s., YouTube, advent, Slovensko, Štědrý den, RAKO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční kalendáře letos udělají radost dětem ve 12 českých nemocnicích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.