Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fakultní nemocnice Plzeň chce šetřit za energie, bude například méně topit

Největší zdravotnické zařízení na západě Čech začíná kvůli rostoucím cenám energií přecházet na úsporná řešení. Mezi nimi je například snížení teploty nebo výměna zářivek za úspornější LED světla. Vedení plzeňské fakultní nemocnice uvedlo, že loni za plyn, elektřinu, teplo, vodné a stočné zaplatilo 153 milionů korun. Letos by to mělo být kolem 220 milionů.

„Díky rozhodnutí městských společností nezvyšovat pro rok 2023 cenu tepla ani vody, není u těchto dvou položek růst cen nijak zásadní. U plynu už je zdražování zcela patrné. V roce 2021 jsme za megawatthodinu platili 710 korun, letos to bylo už 1 700 korun a příští rok je předpoklad až 3 860 korun,“ popisuje technicko-provozní náměstek FN Plzeň Milan Topinka.

U ceny za elektrické energie je podle něj nárůst ještě znatelnější. Za jednu megawatthodinu platila nemocnice v loňském roce 2 430 korun, letos 4 680 korun a příští rok odhaduje Topinka cenu na 7 300 korun. Elektřinu a plyn nakupuje nemocnice přes centralizovaný nákup připravovaný ministerstvem zdravotnictví.

Nemocnice hledá úspory, kde se jen dá

„Postupně v obou areálech vyměňujeme standardní zářivkové osvětlení za úspornější LED technologii, snižujeme počet využívaných svítidel a instalujeme režim automatického spínání. Postupně instalujeme termoregulační hlavice na radiátory, které lze po nastavení teploty uzamknout, a jsou tak odolné i proti případným vandalům,“ vyjmenovává Topinka.

V obou areálech má nemocnice zhruba 13 500 místností, přičemž 5000 z nich tvoří sklady, archivy anebo se jedná o chodby, kde je možné trvale snížit teplotu. „Fakultní nemocnice dále přijala provozní opatření k plošnému snížení teploty v interiérech obou areálů o 1 stupeň Celsia,“ přiblížil Topinka. Dále uvedl, že plošné snížení teploty o jeden stupeň spočívá ve správném nastavení takzvané ekvitermní regulace, tedy v regulaci tepla v závislosti na venkovní teplotě. „Toto opatření, kdy bude do budovy při vytápění dodáno přesné množství energie k dosažení požadované teploty, představuje za rok 2022 úsporu šest procent, to je zhruba 4,3 milionu korun," vyčíslil.

Plzeňská univerzita otevřela konzultační středisko, zdarma poradí, jak úsporněji nakládat s energií

Energetické konzultační a informační středisko vzniklo při Fakultě aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni. Určené je pro širokou veřejnost, podnikatele, firmy i zástupce obcí, měst a krajů. Odborníci tam poradí, jak úsporněji...

 

Ve zdravotnických provozech bude dál teplota regulována podle vyhláškou dané vnitřní teploty. Ušetřit chce nemocnice i díky regulaci maximální spotřeby elektřiny, redukcí provozu vzduchotechniky a výměníkových stanic v době mimo provoz ambulancí a ordinací. Dále chce zavést centrální inteligentní řízení klimatizací a nebo vybudovat fotovoltaické elektrárny. Hospodárně se musí začít chovat i sami zdravotníci a další pracovníci.

„Základem úspěchu je, aby personál s úspornými opatřeními začal u sebe a choval se v prostorách nemocnice jako by byl doma. Například důsledně zhasínat, využívat jen krátké intenzivní větrání, hospodárné užívat elektrospotřebiče a podobně,“ dodal  ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky FN Plzeň, ceny energií, vytápění, nákup energií, Fakultní nemocnice Plzeň, energie, nemocnice, teplo, Česko, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Plzeň chce šetřit za energie, bude například méně topit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.