Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plzeňská univerzita otevřela konzultační středisko, zdarma poradí, jak úsporněji nakládat s energií

Energetické konzultační a informační středisko vzniklo při Fakultě aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni. Určené je pro širokou veřejnost, podnikatele, firmy i zástupce obcí, měst a krajů. Odborníci tam poradí, jak úsporněji nakládat s energiemi i proberou se zájemci další témata jako jsou pasivní domy nebo výroba energie z obnovitelných zdrojů.

„Konzultace poskytujeme buď osobně v prostorách oddělení Stavebního inženýrství v místnosti UC124, nebo online formou prostřednictvím elektronického formuláře,“ vysvětluje Jan Pašek z FAV. Ve formuláři lidé najdou širokou nabídku témat. Dotazovat se mohou například na ceny energií, elektromobilitu, pasivní domy i další oblasti související s využíváním energie. Po zastání dotazu byste měli do týdne obdržet odpověď.

„Komu více vyhovuje osobní forma, může navštívit přímo naši fakultu v Technické ulici 8 v Plzni, kde mu budou konzultanti k dispozici vždy v pondělí a ve středu od 13 do 17 hodin. Stejné časy platí i pro online videohovory,“ upřesňuje Pašek. Konzultace jsou bezplatné.

Plzeňská fakulta získala status energetického konzultačního a informační střediska od ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně je plzeňská univerzita jedinou vysokou školou, která tento status a s ním spojenou dotaci ministerstva získala. Tato střediska najdou lidé ve všech krajích, celkem jich je přes 60.

„Střediska poskytují nejen rady týkající se úspor energie, ale také například pomohou s podáním žádosti o dotace s potenciálem energetických úspor. Energetičtí specialisté zdarma poradí v řadě otázek – od výběru úsporného osvětlení přes vhodné zateplení, správné vytápění, plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb,“ upřesňuje mluvčí univerzity Šárka Stará.

Tato zmiňovaná střediska jsou jedním z nástrojů, kterým chce ministerstvo motivovat širokou veřejnost k úsporám energie v běžném životě. Střediska jsou dotačně podporována ze Státního programu na podporu úspor energie EFEKT III.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky úspora energií, bezplatná poradna, ZČU, EKIS, Fakulta aplikovaných věd, energie, univerzita, Západočeská univerzita v Plzni, Jan Pašek, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská univerzita otevřela konzultační středisko, zdarma poradí, jak úsporněji nakládat s energií  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.