Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Děti ze sociálně slabších rodin se opět dočkají školních obědů zdarma, kraj na ně vydá 1,4 milionu korun

Plzeňský kraj zaplatí v tomto školním roce obědy 436 dětem v celkem 58 základních a mateřských školách. Do programu Obědy do škol se hlásí čím dál více rodin, které si nemohou dovolit zaplatit za stravování svých dětí přímo ve školních jídelnách. Za šest let fungování projektu v našem regionu se počet zájemců zvýšil devětkrát.

Pomoc kraje míří k dětem ve věku od tří do 15 let, které navštěvují mateřskou školu, základku nebo víceleté gymnázium. Cílem programu ministerstva práce a sociálních věcí je zajistit všem dětem pravidelnou a kvalitní stravu, a to i těm, které si to nemohou dovolit. Zákonný zástupce dítěte musí být v hmotné nouzi a dítě musí jídlo konzumovat přímo ve školní jídelně.

„Obědy do škol jsou klíčovým projektem, který cíleně zajišťuje, aby děti z rodin ohrožených příjmovou chudobou dostaly vždy ve školní jídelně oběd. Pro školy zapojení do projektu pak znamená zlepšení docházky a účast dětí a žáků ze zmiňovaných sociálně slabších skupin na odpoledních zájmových aktivitách,“ vysvětluje radní pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc (ANO). Podle něj se školáci i tímto opatřením lépe zapojí do kolektivu a nedochází k jejich sociálnímu vyloučení.

Ve školním roce 2017/2018, kdy projekt Plzeňském kraji odstartoval, se zapojilo deset základních a mateřských škol. Celkem se tam stravovalo 50 dětí, které odebraly stravu v hodnotě 180 278 korun. V minulém školním roce už se zapojilo 34 škol a školek a 300 dětí. Suma, kterou kraj zaplatil činila 1,26 milionu korun. Pro letošní rok kraj předpokládá, že bezplatné stravování využije 436 dětí a celkové náklady by mohly dosáhnout na 1,4 milionu korun. Přesná čísla, ale budou znát po 30. červnu 2023.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels.com

Štítky sociálně slabší rodiny, školní obědy, obědy zdarma, Plzeňský kraj, dotace, rodina, projekt, mateřská škola, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Vladimír Kroc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti ze sociálně slabších rodin se opět dočkají školních obědů zdarma, kraj na ně vydá 1,4 milionu korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.