Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na starém mostním pilíři u Radbuzy vzniká vyhlídková plošina, oblíbená cyklostezka zůstane průjezdná

Již brzy začnou stavební práce podél cyklostezky greenway u řeky Radbuzy v Plzni, kde by měla vyrůst také nová vyhlídková plošina. Dělníci se na místě budou pohybovat od příštího úterý. Pěší ani cyklisté nemusí mít obavy, že by tudy neprojeli. Stezka bude stále průjezdná s výjimkou několika hodin v době kácení.

„Pilíř se nachází poblíž stále více frekventované trasy kolařů, skejťáků i chodců a dlouhá léta dělá této lokalitě docela ostudu. Proto jsme se namísto jeho odstranění rozhodli využít jej a proměnit v trochu netradiční místo odpočinku. Očištěním pilířů od náletových dřevin a vyčištěním jeho okolí tak začínají práce na nové vyhlídce,“ popsal slovanský starosta Lumír Aschenbrenner (ODS). Dále dodal, že jsou v kontaktu se starostou centrálního obvodu a vedou debaty o možném využití druhého pilíře na protějším břehu.

Než vůbec mohly práce na místě začít, bylo třeba projít velmi složitá majetková řízení, aby se oba mostní pilíře dostaly do majetku města. Souhlasit muselo také Povodí Vltavy, v jehož zátopovém území se pilíře nacházejí.


Greenway - mapa omezení u vyústění Liliové ulice

Celý projekt bude na dvě etapy. S první se začne příští úterý 18. října a potrvá do 25. listopadu. První krok bude zahrnovat odstranění náletových dřevin a dvou stromů v bezprostřední blízkosti pilíře. Nově tam vznikne přístupový chodník. Právě kvůli kácení bude stezka na pár hodin uzavřená. Ostatní práce pak budou probíhat za provozu.

„Dosypáním štěrku vedle stávající stezky, která bude zčásti zabrána stavbou, vznikne dostatečně široký průjezd kolem pilíře umožňující průjezd cyklistů i průchod pěších. Přesto všechny uživatele stezky, hlavně ty rychlejší na kolečkách, prosíme, aby místem projížděli opatrně a ohleduplně,“ upozorňuje cyklokoordinátorka Radka Žáková.

Vyhlídková plošina podle návrhu architekta Pavla Štichy má být dokončena v dubnu příštího roku, přičemž radnici na Slovanech vyjde na necelých 2,5 milionu korun.

„Ostatní práce související s osazením kovové konstrukce na korunu pilíře a otryskání kamenného zdiva pilíře se uskuteční v 1. čtvrtletí 2023. Přitom se počítá s několikadenním uzavřením stezky v době, kdy bude instalována plošina a na stezce se bude pohybovat těžká technika. O omezeních provozu budou mimo jiné vždy v předstihu informovat mapky s objízdnými trasami na nejbližších křižovatkách,“ dodala mluvčí magistrátu Andriana Jarošová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky vyhlídková plošina, cyklostezka, greenway, mostní pilíř, Radbuza, Plzeň, Lumír Aschenbrenner, ODS, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na starém mostním pilíři u Radbuzy vzniká vyhlídková plošina, oblíbená cyklostezka zůstane průjezdná  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.