Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájemci se mohou podívat, jak hospodaří Plzeňský kraj, úřad na webu spustil rozklikávací rozpočet

Kam putují veřejné prostředky a jak celkově kraj hospodaří? Na tyto otázky mohou najít občané odpovědi na webových stránkách, které zpřístupnil Plzeňský kraj. Rozklikávací rozpočet je napojený přímo na účetní systémy. Lidé tak najdou nejen jednotlivé položky, ale i jejich plnění.

Pomocí velmi jednoduchých tabulek a grafů se může kdokoli seznámit se strukturou plánovaných výdajů a příjmů pro daný rok, a dokonce i sledovat jejich skutečné plnění v reálném čase. Aplikace běží na platformě Proxio, kterou využívá řada měst a obcí. „Občané se v informacích snadno vyznají a platforma jim dokonce umožní třídit výdaje i příjmy podle jednotlivých investičních akcí tak, aby viděli kdy, komu a za co byly veřejné finance vyplaceny,“ podotkl předseda výboru pro veřejné zakázky Jiří Pek (Piráti).

V sekci “Úřad“ se graficky zobrazí základní části rozpočtu jako jsou příjmy, výdaje a financování. Ihned je možné sledovat aktuální stav rozpočet. „Zároveň je možné zpětně zobrazit i rozpočty předchozích let," doplnil náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO).

Aplikace funguje na jakémkoli zařízení s webovým prohlížečem. Vyhledané údaje si pak mohou lidé stáhnout ve formátu PDF A XLS.  „Cílem všech obcí a krajů by mělo být zveřejňování důležitých informací tak, aby byly pro občany srozumitelné a snadno dostupné. Pozitivní přijetí rozklikávacího rozpočtu na výboru považuji za výkop k implementaci platformy, která učiní hospodaření kraje maximálně transparentním,” dodal šéf krajského výboru pro digitalizaci a IT Milan Chaloupka (Piráti).

Krajští zastupitelé schválili koupi městských lázní za 120 milionů korun, strhla se kolem toho bouřlivá debata

Dlouhé hodiny debatovali krajští zastupitelé na svém mimořádném jednání o nákupu stoprocentního podílu italské firmy TWB Praha, která je majitelem zchátralých městských lázní v centru Plzně. Kolem tématu se strhla dramatická diskuse. Záměr budovu...

 

Plzeňský kraj by měl letos podle schváleného rozpočtu hospodařit s příjmy 6,658 miliardy korun a výdaji 8,653 miliardy. Téměř dvoumiliardový schodek má krýt čerpáním bankovního úvěru ve výši 1,37 miliardy korun a vlastními zdroji uspořenými v rezervním fondu. Upravený rozpočet včetně neinvestičních transferů od státu počítá s příjmy 17,515 miliardy a výdaji 19,937 miliardy korun. Nejvíce přerozdělovaných peněz, 6,307 miliardy, má jít na obecní školy a 3,048 miliardy pak na střední školy zřizované krajem. Jde o peníze na platy učitelů a provoz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky hospodaření kraje, rozpočet kraje, Plzeňský kraj, schodek rozpočtu, transparentní úřad, rozklikávací rozpočet, rozpočet, Česká pirátská strana, Petr Vaněk, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci se mohou podívat, jak hospodaří Plzeňský kraj, úřad na webu spustil rozklikávací rozpočet  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.