Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Osiřelé chalupy jsou terčem zlodějů, často si odnáší nářadí i drobnosti

Zahrádkářské domky i rekreační objekty jsou pro zloděje v poslední době učiněnou pozvánkou. Na Tachovsku se policisté v posledních dnech zabývají hned několika případy, kdy pachatelé napáchali škody už jen na dveřích či okenicích, když se snažili do objektu dostat. Z místa si pak odnesli kabely, nářadí i drobnosti do kuchyně.

Hned dva rekreační objekty upoutaly pozornost zatím neznámého zloději či zlodějů. V Obci Blahusty se během března dotyčný dostal na pozemek a snažil se do chalupy dostat přes dveře. To se mu však nepodařilo, a tak rozbil skleněnou výplň dveří na balkoně a tudy se dostal dovnitř.

„Z chaty pak odcizil kabelový svazek od televize a set-top boxu a vodič z prodlužovacího kabelu. Poté prohledal i přilehlý dřevník, ke kterého odcizil sekeru. Svým jednáním tak způsobil celkovou škodu na odcizených a poškozených věcech ve výši 2 500 korun,“ popisuje policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Ve stejné době se pachatel zaměřil i na další chatu, do které se dostal přes dřevěnou okenici. Z místa si odnesl rychlovarnou konvici, prodlužovačku, šlehač a přívodní kabel z elektrického vařiče. Celková škoda na odcizených a poškozených věcech činí necelých pět tisíc korun.

Pozornosti neunikly ani chatky v zahrádkářské kolonii u minerálky. Tady pro lupiče nebyl problém odstranit visací zámek z petlice od dveří do sklepa.

„Odsud si pachatel odnesl křovinořez, benzinové čerpadlo, bednu s různým nářadím, obloukovou pilu a další nářadí. Svým jednáním způsobil škodu na odcizených a poškozených věcech ve výši 9 500 korun,“ dodala mluvčí. Po všech těchto pachatelích pátrají policisté.

Jak svůj majetek ochránit?

Každý odborník na zabezpečení vám řekne, že stoprocentní ochrana asi ani neexistuje. Můžeme však zlodějům přístup do objektu velmi zkomplikovat, což ho může od jeho dalšího počínání odradit. Dnes už existují speciální zámky i odolné bezpečnostní dveře. U oken existují i bezpečností skla, folie nebo uzamykatelné okenice.

Když už k vloupání dojde, dělají majitelé jednu velmi častou chybu. Tou je, že jdou hned spočítat škody nebo se dokonce pustí do úklidu. Správně by ale měli zachovat klid, nechat věci na místě a zavolat policii.

Po příjezdu policejní výjezdové skupiny je třeba uvést do protokolu vše důležité pro pátrání po odcizených věcech, i ty nejmenší maličkosti či odlišnosti. Policie poté při pátrání po vašich věcech kontroluje burzy, různé překupníky nebo zastavárny. Pokud máte některé věci zadokumentovány na fotografiích, případně zapsány výrobní čísla elektronických spotřebičů a nářadí přiložte je k protokolu,“ radí Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krimi, prevence, krádeže, vloupání, chalupy, Tachov, nářadí, okres Tachov, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osiřelé chalupy jsou terčem zlodějů, často si odnáší nářadí i drobnosti  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.