Počasí dnes19 °C, zítra25 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Turistický festival po 80 letech vrátí život do zaniklé obce Pavlův Studenec

Turistický festival vezme o víkendu 13. a 14. července zájemce do dříve významné obce Pavlův Studenec v česko-německém pohraničí. Dnes jsou tam jen louky, křoviny a lesy. Dříve tam ovšem stála významná obec, která byla po několik století domovem pro mnoho generací rodin. Jejich osud skončil až kvůli tragickým událostem 20. století. Akce “Pavlův Studenec ožívá“ láká na besedu s pamětníky, letní kino i nocování v kempu pod širým nebem.

V obci, která vznikla na začátku 18. století na obchodní stezce, žilo na začátku 20. století kolem 1400 lidí. Po druhé světové válce byli původní obyvatelé odsunuti a po vzniku železné opony byly veškeré budovy srovnány se zemí. Opuštěné krajině chce teď vdechnout život turistický festival. Na hosty budou čekat stánky s občerstvením i bohatý program. Spolu s pamětníky se budou moci vrátit do historie, podívat se na venkovní výstavu nebo se vydat na komentovanou procházku po areálu. Zaniklé budovy budou přímo v terénu označovat informační cedulky.

Za socialismu zbytky vesnice využívala pohraniční stráž následně ale došlo k její úplné likvidaci. Dodnes zůstaly z vesnice pouze ruiny skryté v křovinách a pod vrstvou zeminy památník Josefa Böttgera a hřbitov.

 „V terénu návštěvníci naleznou označená místa, kde stával kostel, fara, škola nebo třeba hospoda, pošta a prodejna značky Baťa. Zajímavým místem, které se nám podařilo lokalizovat díky spolupráci s Via Carolina a obcí Obora, je dům, ve kterém žil významný německý spisovatel Max von der Grün,“ prozradil spolupořadatel Pavel Procházka. Ida Pětioká z Via Carolina doplnila, že ve spolupráci s pamětníky přidali k označeným budovám informaci o rodinách, které tam žily nebo měly živnost. „Přiblížením skutečných příběhů konkrétních rodin bychom rádi přispěli ke snadnějšímu ztotožnění se s obyvateli obce a jejich osudy,“ sdělila.

V areálu půjde přespat ve stanu nebo pod širákem, což je běžně v CHKO Český les přísně zakázané. „Náš festival je tichý, protože na něm není hlasitá reprodukovaná hudba, pouze zpívání u ohně. Náš festival je tichý, protože je v srdci CHKO Český les a nechceme nepřiměřeně rušit zdejší přírodu. Především je ale tichý, protože respektujeme historii místa a události, které se zde staly a osudy lidí, které jsou s Pavlovo Studencem spojené,“ uvedl Matouš Horáček, místopředseda Česko-bavorského spolku přátelství a spolupráce, který s bavorským spolkem Via Carolina - Goldene Straße z Bärnau akci pořádá.

„Od začátku jsme chtěli vytvořit program, který bude turisticky atraktivní, ale zároveň šetrný ke krajině. Program, který umožní lidem zažít něco opravdu výjimečného a zároveň se jim stane průvodcem složitou historií vztahů mezi českým a německým národem v našem regionu. Chtěli jsme vytvořit prostor, kde se všichni společně sejdeme a prožijeme něco jedinečného, co nám zůstane vryté hluboko v našich vzpomínkách,“ dodal Horáček.

Pořadatelé upozorňují, že i po 80 letech je toto téma velmi citlivé a proto žádají návštěvníky, aby se chovali ohleduplně nejen k sobě, ale i k místu, kde Pavlův Studenec stával. „Žádáme návštěvníky, aby nevcházeli do prostoru vyznačených budov a pochopili, jak složité a bolestivé můžou být i dnes vzpomínky lidí, kteří měli v Pavlově Studenci svoje příbuzné. Od návštěvníků očekáváme, že se budou chovat ohleduplně také k celému prostoru, krajině a přírodě ve které se akce koná,“ dodal za pořadatele Lukáš Kosina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní okresní archiv Tachov

Štítky turistický festival, zaniklá obec, Pavův Studenec, historie, česko-německé pohraničí, odsunutí Němců, CHKO Český les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistický festival po 80 letech vrátí život do zaniklé obce Pavlův Studenec  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.