Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ochránci přírody odbahňují Tisovské rybníky, mělo by to zlepšit podmínky pro vodní ptactvo

Tisovské rybníky jsou jedním z mála útočišť pro vodní ptáky v Plzeňském kraji. Přírodovědci tam pozorují například potápku malou, motáka pochopa, rákosníka proužkovaného nebo slavíka modráčka. Nejvzácnějším hnízdním druhem je pak jeřáb popelavý. Postupem času se ale rybníky zanesly bahnem a kvalita vody se zhoršila. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) proto rozhodla o odbahnění a opravě rybníků, které jsou v majetku státu.

„Návštěvníci Tisovských rybníků si už možná všimli práce bagrů na rybníce pod Tisovou. Letos se odbahní Velký a Malý Podvesný rybník. Bude vyvezeno téměř 40 000 metrů krychlových usazenin a zároveň se opraví výpustná zařízení a bezpečnostní přelivy. Odbahnění a opravy letos čekají i rybníky v přírodních rezervacích Postřekovské rybníky a Zbynické rybníky, které jsou také státním majetkem,“ vysvětluje Zdeněk Myslík z AOPK.

Tisovské rybníky jsou jedním z mála míst, kde nachází řada vodních ptáků útočiště. Hnízdí tam například potápka malá, moták pochop, rákosník proužkovaný, slavík modráček, ťuhýk obecný, ťuhýk šedý, bramborníček hnědý a bramborníček černohlavý. Nejvzácnějším hnízdním druhem je jeřáb popelavý.

Lesníci obnovili v chráněné krajinné oblasti dvě vodní nádrže, chtějí tím zmírnit dopady klimatické změny

Jednu poškodily povodně a na druhé se naopak podepsal zub času. Řeč je o dvou vodních nádržích v Českém lese, které pracovníci Lesů ČR v těchto dnech zrekonstruovali. Cílem je vrátit vodu do lesů a zmírnit dopady klimatické změny. V neposlední...



„V době tahu se u Tisovských rybníků ukazují i další vzácné druhy, například kulík bledý, čírka obecná, čírka modrá, vodouš tmavý, rudonohý a kropenatý. Také jespák bojovný, husice liščí, husice rezavá, hvízdák euroasijský, hohol severní nebo sýkořice vousatá,“ vyjmenovává za AOPK Daniela Hlinková. Z dravců je tam možné pozorovat orla mořského, orlovce říčního nebo luňáky červené či hnědé.

Většina ostatních rybníků v kraji trpí přebytkem živin, které se do vody dostávají splachem z okolních polí, z odpadních vod nebo nadměrným chovem ryb zejména kaprů. Voda je pak zakalená a nádrže se zanášejí bahnem, rybníky jsou mělké, snáze se prohřívají a vysychají. Ve vodě pak chybí kyslík, přemnoží se řasy a sinice. V zakalené vodě mají vodní ptáci málo potravy a nízká průhlednost vody jim znemožňuje potápění a lov.

„Rybníky jsou citlivé na množství živin. Jejich odbahněním pomůžeme zdejší přírodě. Veškeré práce byly připravovány s Plzeňským krajem, správcem těchto chráněných území. Práce v pobřežních porostech budou ukončeny před hnízděním ptáků. Finance na tuto akci máme z Národního plánu obnovy,“ dodává Myslík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Myslík

Štítky ochrana přírody, AOPK, odbahnění rybníka, vodní ptáci, vodní druhy, ochrana ptactva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody odbahňují Tisovské rybníky, mělo by to zlepšit podmínky pro vodní ptactvo  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.