Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chodová Planá na Tachovsku připravuje stavbu školy až za 100 milionů korun

Chodová Planá na Tachovsku připravuje stavbu školy za 80 až 100 milionů korun. Příhraničnímu městysu s 1870 obyvateli, který se díky investicím za posledních pět let výrazně změnil, se daří držet počet obyvatel, jejich počet ale chce ještě zvýšit. Sází na mladé rodiny, pro něž připravuje bytové zóny a rozšiřuje možnosti pro sport a využití volného času.

Předloni vybudovala tělocvičnu za 43 milionů korun, největší investici od roku 1989. Je ve školském areálu v zámeckém parku, kde je mateřská škola, jídelna a družina. U vchodu pro žáky už je připravený vstup pro spojovací krček k plánované budově nové školy. „Současná základní škola pro první stupeň stojí u frekventovaného hlavního tahu I/21 od dálnice D5 na Mariánské Lázně, který musí žáci přecházet, když jdou na obědy a do družiny," popisuje Luboš Hlačík (ODS), starosta Chodové Plané, vítěze Vesnice roku Plzeňského kraje 2023.  Škola je navíc přes 100 let stará, chybí tam specializované učebny i kabinety pro učitele. Náklady na přestavbu by byly zhruba shodné s cenou nové budovy.

Z chátrajícího zámku v Chodové Plané bude za 175 milionů domov pro seniory se 107 lůžky

Chátrající novobarokní zámek v Chodové Plané přebuduje česká firma na domov pro seniory se 107 lůžky převážně v jednolůžkových pokojích. Chodová Planá, která do kulturní památky dávala každoročně statisíce korun, hledala dlouho investora, který...

 

Nová škola pro 150 dětí za 80 až 100 milionů korun je spolu s revitalizací sídliště zhruba za 90 milionů největším plánovaným projektem městyse. „Máme na ni studii, teď vyhlašujeme soutěž na zpracovatele projektu. Budeme shánět dotace a všechny další možnosti financování," řekl Hlačík. Ve škole, kde má mít každá třída venkovní učebnu, bude i sál na dětská vystoupení, shromáždění s rodiči, workshopy. Projekt se stavebním povolením by měl být za rok. „V tomto volebním období chceme vše připravit, sehnat financování a stavbu rozjet," přiblížil starosta. Ve škole se dnes učí kolem 100 dětí.

Městys chce udržet mladé rodiny, připravuje pro ně parcely na rodinné domy a očekává, že obyvatel bude přibývat. „Od roku 2018 to bylo přes 40 parcel ve směru na Planou. Všechny jsou rozprodané a hodně domů už je zkolaudovaných," uvedl starosta. Do příprav tří etap obytné zóny šlo téměř 40 milionů Kč. Připravuje další zónu nad sídlištěm ve směru na Mariánské Lázně, kde bude 38 parcel. „Prvních devět už by se mělo prodávat příští rok. Vzniknou v rámci revitalizace sídliště, kde postavíme novou výjezdovou komunikaci na Mariánské Lázně a sídliště bude daleko lépe dopravně obsloužené," dodal. Na revitalizaci sídliště už má městys projekt včetně stavebního povolení i část financí.

Na sídlišti s panelovými domy se budou se zvětšovat parkovací plochy, instalovat dobíječky elektromobilů, upraví se plochy zeleně, uvedl Hlačík. Domy si postupně opravují sami vlastníci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky Chodová Planá, stavba nové školy, investice, vzdělání, vesnice roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodová Planá na Tachovsku připravuje stavbu školy až za 100 milionů korun  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.