Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Sdružení nezávislých kandidátů Volím Tachov vyhrálo volby v Tachově. V Rokycanech zvítězili Rokycanští patrioti

Prvním okresním městem Plzeňského kraje, kde volební komise sečetly výsledky byl Tachov. Velmi přesvědčivým výsledkem zvítězilo sdružení nezávislých a bezpartijních kandidátů Volím Tachov, které získalo 45 procent hlasů, což obnáší deset mandátů v zastupitelstvu, jež má celkem 21 členů. V Rokycanech vyhráli Rokycanští patrioti a berou šest mandátů v zastupitelstvu o 21 členech.

Šest mandátů získalo v tachovském zastupitelstvu sdružení Za lepší Tachov, které tvoří členové ČSSD a bezpartijní. Sdružení získalo 29 procent hlasů. Třetí místo patří se ziskem tří mandátů a 15 procent Patriotům Tachova. Dvě zbývající místa v zastupitelstvu patří sdružení Idealisté pro Tachov. V Tachově odevzdalo ve volbách svůj hlas 3594 voličů. Volební účast byla 39,2 procenta.

Minulé komunální volby ve čtvrtém největším městě kraje vyhrálo sdružení nezávislých kandidátů Patrioti Tachova. Dostali 32,5 procenta hlasů a sedm z 21 mandátů. Druhému uskupení Volím Tachov dalo hlas 27,45 procenta voličů, což vyneslo šest mandátů. ANO dostalo za 13,70 procenta tři mandáty, stejně jako ČSSD za 13,11 procenta hlasů. KSČM získalo za 11,75 procenta hlasů dva mandáty. Na koalici se domluvili Patrioti Tachova, ANO a KSČM.

Výsledek není překvapením pro starostu Ladislava Macáka (Patrioti Tachova), jehož uskupení skončilo na třetím místě. "Dalo se to čekat, měli jsme koalici s ANO a s komunisty. A ani ANO nepostavilo kandidátku, ani komunisté nepostavili kandidátku," řekl. Podle něj se zřejmě ukázalo, že k volbám šli mladší lidé, na které zapůsobila silnější internetová kampaň vítězného uskupení, které do propagace vložilo více peněz. Macák ani neočekává, že Patrioti Tachova budou osloveni pro vyjednávání o koalici. "Podle mě je to už rozdané," dodal Macák, který místo sledování volebních výsledků šel raději na fotbal.

Volby v Rokycanech vyhráli Rokycanští patrioti

Komunální volby v Rokycanech vyhráli Rokycanští patrioti, získali šest mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Druhé skončilo ANO s pěti mandáty. Třetí SPOLU bude mít tři zastupitele. Čtvrtí Nezávislí mají tři mandáty, dva zastupitele budou mít na pátém místě Pro naše Rokycany - Zelení+NK. Šestí jsou PRO ROKYCANY s jedním mandátem. Sedmou příčku obsadí KSČM s jedním zastupitelem. Volební účast v rokycanech byla 40,4 procenta. 

V téměř čtrnáctitisícových Rokycanech minulé komunální volby vyhrálo uskupení Nezávislí starosty Václava Kočího se ziskem 19,39 procenta hlasů a pěti mandáty z 21 členů zastupitelstva. Rokycanští patrioti dostali za 16,51 procenta hlasů čtyři mandáty, stejně jako ODS za 14,89 procenta hlasů. ANO volilo 13,03 procenta voličů, dostalo tři mandáty. Po dvou mandátech získali kandidáti Pro naše Rokycany a KSČM, uskupení Pro zdraví a sport získalo jeden hlas. Koalici tvoří Nezávislí, ODS, Rokycanští patrioti a ANO.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, komunální volby, Tachov, výsledky voleb, Volím Tachov, Rokycanští patrioti, Rokycany, ANO 2011, KSČM, Plzeňský kraj, ČSSD, Ladislav Macák, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Sdružení nezávislých kandidátů Volím Tachov vyhrálo volby v Tachově. V Rokycanech zvítězili Rokycanští patrioti  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.