Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Historická budova bývalé sokolovny se promění v kulturní centrum za zhruba 350 milionů

Rokycany už mají pravomocné stavební povolení na revitalizaci areálu 120 let staré sokolovny, která by se měla proměnit v moderní kulturní centrum města. Objekt je roky uzavřený, neboť stropy a krovy napadla dřevomorka. Revitalizace budovy počítá s demolicí přístaveb, které nahradí nová, převážně prosklená část.

Architekti nyní zpracovávají projekt pro provedení stavby, poté předloží rozpočet a město vyhlásí soutěž na dodavatele stavby zhruba za 350 milionů Kč. Po předložení nabídek zastupitelé rozhodnou o tom, zda město bude přestavbu realizovat, a to s ohledem na finanční možnosti.

Od položení základního kamene rokycanské sokolovny uplynulo 120 let, brzy by měla dostat nový kabát

Je to už 120 let, kdy se rokycanská sokolská jednota mohla radovat, že konečně najde své stálé útočiště. V roce 1903 se sokolovna v dnešní Jiráskově ulici slavnostně otevřela. Během let se objekt dočkal významných úprav a bohužel i necitlivých...

„V Rokycanech chybí prostor pro pořádání kulturních akcí, maturitních plesů, bálů, městských oslav. Již sedm let je uzavřena sokolovna. Nyní jsme získali povolení k odstranění přístaveb sokolovny a rozhodnutí, kterým byl ve společném územním a stavebním řízení schválen záměr revitalizace areálu Sokolovny,“ uvedl starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Podle jeho slov by se sokolovna měla stát moderním kulturním centrem, přičemž chce město dbát na zachování původní historické budovy a získání podoby meziválečného období.

„Návrh moderně pojal novou přístavbu sokolovny. Tu navrhl vítěz v místě původních přístaveb z 20. a 80. let minulého století. Nová přístavba je navržena převážně ze skla a citlivým způsobem navazuje na historickou budovu. Revitalizovaná budova Sokolovny bude využita hlavně pro velký společenský a divadelní sál s odpovídajícím jevištěm a scénickou technikou,“ vysvětlil místostarosta Jiří Sýkora (ANO).


Sokolovna projde velkou proměnou, zdroj vizualizace: Rusina Frei architekti

Do nové navazující přístavby bude kromě vestibulu umístěn také víceúčelový malý sál, zázemí účinkujících a taneční studio.

Obě budovy budou tvořit jeden celek rozdělený do tří provozních traktů. Vpředu má být vestibul, foyer, šatny, bar a kavárna, v patře dvě klubovny využitelné jako salonky. Uprostřed budou oba sály, které lze propojit až pro 500 lidí. Z nich bude možný přístup na nově vytvořenou piazzettu, tedy malé náměstíčko s venkovním parkovištěm, i na zahrádku kavárny. V zadní části bude jeviště, zázemí, provozní místnosti a taneční studio. Parkování bude také v podzemí. Sály budou mít zásuvná hlediště, malý se 104 sedadly, velký s 400.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rusina Frei architekti

Štítky revitalizace sokolovny, kulturní centrum, rekonstrukce, historická budova, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To by mě zajímalo,co stálo za odklepnutí těch 350 mega za rekonstrukci,že by místní modro-ptáková Al-Kaida?!Anebo bílé lajny kokainu:?!

Pátek, 27. října 2023, 16:17Odpovědět

Historická budova bývalé sokolovny se promění v kulturní centrum za zhruba 350 milionů  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.